2015-03-01 1863 浏览
上次圣诞期间嚟过一次Lab Made Café,知道佢哋唔单净卖分子雪糕,更有饮品及甜点,可以嚟迤吓食吓下午茶。不过,𠮶次都喺试啲新款雪糕同饮吓嘢,未有品尝过佢嘅蛋糕,今次则过开嚟,就同老婆一齐晌度食过下午茶。星期日嘅下午果然好旺场,周围都坐满人,都要等多一阵先等到位。其实,基本上荃湾城市中心本身都好高人流,见佢近期都陆续翻新,相信迟啲仲旺。是日有4款蛋糕供应,包括:烤白朱古力海盐蛋糕、香蕉吉士蛋糕、红莓芝士蛋糕及分子火山蛋糕,前3者属于「正常」嘅蛋糕,都喺定价$38,而最后者则加入「分子」元素,有得玩有得食,定价$88。我同老婆较想试试佢啲正常蛋糕,睇睇佢哋做饼嘅功夫,所以,只拣咗香蕉吉士蛋糕同红莓芝士蛋糕作为我哋嘅下午茶甜点。香蕉吉士蛋糕 $38虽然小小Café,卖饼都一啲唔马虎,除咗以纯黑石板作为餐碟外,在蛋糕旁加少少焗香咗嘅果仁碎做装饰,感觉无咁乏味单调。卖相唔点花巧,但味道、质感著实不俗,入口香蕉味好出,皆因有一层香蕉蓉果肉,再下一层喺吉士慕丝及底层嘅朱古力脆饼底,前者慕丝软滑细腻,后者浓香脆口,不过,唯一挑剔少少喺整体稍甜,以小弟个口味,减多少少甜度就恰到好处嘞!红莓芝士蛋
香蕉吉士蛋糕 $38

红莓芝士蛋糕 $38

个芝士蛋糕卖相比较突出,因为淡黄嘅芝士蛋糕之上,红莓嘅鲜经极之抢眼,如果啲糖霜洒得平均啲就仲好睇。芝士蛋糕喺以美国芝士饼为基础,所以,挺身而浓郁,「芝」味无穷
,而饼面嘅红莓新鲜带微酸,可平衡一下芝士嘅浓味,至于底层嘅高纤脆麦饼底,口感比较硬,但又几得意
Valrhona热朱古力 $36

新出嘅自家制热朱古力,当然要试吓啦,有原味或少甜嘅选择,我哋就拣个原味嚟试试。有接触开朱古力嘅人都知Valrhona喺出名嘅法国品牌,所以,佢个热朱古力以此打正旗号,真喺几期待一试。呷一口,朱古力味非常醇香,口感顺滑,甜入心头
,不过,就唔喺属于浆口质浓嘅一类,所以,喜欢饮「杰」身一类嘅朱古力就未必喺你所想嘅嘢。
Valrhona热朱古力
意犹未尽,所以,再想嚟多一杯雪糕。依期嘅4款口味有金之莎、焦糖酱海盐牛奶脆脆、腐竹鸡蛋糖水及椰丝斑兰蛋糕,原来喺2014嘅好味回顾,,款款$44,当中以腐竹鸡蛋糖水最吸引我哋试吓,因为总觉得好搞嘢!
腐竹鸡蛋糖水 $44

雪糕色泽淡淡黄黄,表面唔觉有咩太多特别,只喺加咗少少薏米做装饰,但果然好有预期嘅惊喜感,一入口好一朕腐竹鸡蛋味,味道传神
,而雪糕内仲有唔少薏米粒,又唔太甜,感觉过瘾。
腐竹鸡蛋糖水分子雪糕
腐竹鸡蛋糖水分子雪糕
老婆话今个下午茶好满足,有蛋糕食,又有热朱古力饮,佢钟意饮朱古力多过咖啡奶茶,之后仲同场加映后加分子雪糕,当然满足啦