2016-06-03 544 浏览
這次試鯛魚燒,魚仔身形未算大,不過非常香脆,亦內軟,只是奶皇餡料吝嗇了點。抹茶雪糕跟平日的雪糕不一樣,冰感水稀,不如其他分子雪糕的滑。雖一份甜品的價錢與一杯分子雪糕相若,無疑是比較划算,但整體份量不大,適合過過口癮。奶皇鯛魚燒配抹茶/奶皇/雲尼拿雪糕 $42

奶皇鯛魚燒配抹茶/奶皇/雲尼拿雪糕 $42
2016-04-03 454 浏览
火焰芝士雪糕撻芝士撻停不了,火焰雪糕芝士撻都出動埋見到店員放左糖上雪糕面,再燒燒佢熱嘅撻皮加上凍嘅芝士雪糕牛油撻皮,最鐘意!淡淡芝士味!牛油撻皮不容易鬆散....配搭覺得一流...值得一試
火焰芝士雪糕撻

芝士撻停不了,火焰雪糕芝士撻都出動埋
見到店員放左糖上雪糕面,再燒燒佢
熱嘅撻皮加上凍嘅芝士雪糕
牛油撻皮,最鐘意!淡淡芝士味!
牛油撻皮不容易鬆散....
配搭覺得一流...值得一試

2016-04-02
OK
2016-02-13 386 浏览
好耐之前..由裝修睇住佢開業,等到依家先有時間去試因為另一半唔好甜,其實我都唔算非常好甜品但依排好攰,真係好想食D甜野補充下心靈。"脆窩夫配奶皇雪糕"..熱朱古力(配餐7折)有花生醬,奶皇醬,花生碎窩夫烘得脆..面層好靚,底層起模時窩夫部份鬆散賣相靚奶皇雪糕唔突出,味道普通原本想飲"玫瑰朱古力"..無!所以飲熱朱古力(少甜)~朱古力味香濃..少甜好OK整體食物OK
好耐之前..由裝修睇住佢開業,等到依家先有時間去試
因為另一半唔好甜,其實我都唔算非常好甜品
但依排好攰,真係好想食D甜野補充下心靈。
"脆窩夫配奶皇雪糕"..熱朱古力(配餐7折)
有花生醬,奶皇醬,花生碎
窩夫烘得脆..面層好靚,底層起模時窩夫部份鬆散
賣相靚
奶皇雪糕唔突出,味道普通
原本想飲"玫瑰朱古力"..無!
所以飲熱朱古力(少甜)~朱古力味香濃..少甜好OK
整體食物OK
2016-02-03
2016-02-09 378 浏览
得知Lab Made 與 Squly & Friends 攜手合作至29/2, 一於趁假期相約友人去湊湊熱鬧, 感受一下被多款 Squly & Friends公仔和板畫包圍着的歡樂。咖啡店內外都佈置成Squly & Friends小樂園, 色彩繽紛, 搶眼吸引, 眼見不少小朋友都停下腳步嚷着要跟門口巨型的企鵝仔拍照, 順便扭下計仔要吃杯雪糕, 真可愛!除了門口站着企鵝仔歡迎大家外, 店內的牆壁、地板和枱面都貼滿了Squly & Friends貼紙, 枱上擺放了漫畫圖 , 還有放在收銀處的座地板畫, 齊集眾Squly & Friends, 隻隻可愛趣緻, 睇到都令人開心。雖然四周佈置吸引, 但所推出的五款Squly& Friends甜品則更吸引我, 分別有Ladeka奶皇雕魚燒配抹茶雪糕 、Squly最愛朱古力榛子松果配牛奶‎雪糕、流式奶茶/原味焦糖燉蛋配忌廉蛋卷、脆皮窩夫配奶皇雪糕和抹茶心太軟配抹茶雪糕, 價錢介乎$36-$42, 定價合宜, 絕對值得一試, 但只是荃灣分店有售。******************************身為抹茶控的我第一時間便揀了抹茶心太軟配抹茶雪糕

抹茶心太軟配抹茶雪糕
身為抹茶控的我第一時間便揀了抹茶心太軟配抹茶雪糕 ($42), 抹茶心太軟配上一球抹茶雪糕 和一小碗紅豆茸, 唧上甜忌廉 小山, 再以抹茶粉灑上企鵝仔圖案, 可愛豐富。
輕輕把心太軟 切開, 抹茶醬 緩緩地流出, 焗製時間剛好。暖笠笠的抹茶蛋糕外微脆, 內鬆軟帶點濕潤, 抹茶味濃郁, 伴上幼滑的抹茶雪糕, 一暖一凍, 而抹茶味更香濃突出。
再豐富一點, 加一些粉綿的紅豆 伴吃, 多份甜美, 更加美味。

朱古力榛子松果配牛奶雪糕
友人卻是朱古力迷, 故選了一客朱古力榛子松果配牛奶雪糕 ($36), 松果型的蛋糕配上一球淋上朱古力醬的牛奶雪糕, 唧上甜忌廉 小山, 放了幾粒香脆的榛子仁, 再以朱古力粉 灑上松鼠仔, 單單賣相已氹到不少大人細路歡心。
主角的確製作得跟真實的松果很相似, 由一粒粒朱古力麥脆 砌成, 中間是幼滑的榛子醬, 富有心思。口感一脆一滑, 但略嫌過於甜膩, 如中間加一些清蛋糕中和一下, 不知會否更理想?
至於那球牛奶雪糕, 相當幼滑, 啖啖牛奶香, 伴上朱古力醬 最匹配。

鮮奶咖啡
不單止甜品, 連飲品也有Squly & Friends 出現呀! 友人點了一杯鮮奶咖啡 ($26), 咖啡面以朱古力粉灑上Squly 朋友獅子仔Cely的樣子, 見到牠可愛的樣子就令人開心。友人品嚐後, 表示奶香和咖啡香兼備, 入口幼滑, 不錯!

鮮奶焙茶
而我今次就捨棄了咖啡, 揀了一杯鮮奶焙茶 ($25)。企鵝仔Kily是主角, 當然不少得牠, 傻呼呼的樣子的確很討人歡喜。趁熱呷一口, 入口溫暖順喉, 茶味香濃, 但略嫌過甜, 喝了一整杯後挺溜滯, 如可少甜就好啦!

如大家是Squly & Friends的忠實粉絲的話, 必要來這個開心小樂園, 除了可品嚐美味兼可愛的甜品外, 還可購買一些精美的Squly & Friends產品, 包括有水壺、環保袋、貼紙、散仔手機套、手扇等等。
另外, 大家在荃灣或大坑Lab Made分店買滿$44便可獲贈1個印花, 只要集滿2個印花即送file一個, 而集齊10個印花更可以超抵價$45換購企鵝仔毛公仔一隻, 但數量有限, 不知現在換購晒未呢?

$64.5 (下午茶)
2016-01-11 364 浏览
用團購以$30可以一嘗$44的分子雪糕。是次Order:1) 脆口西多士2) 流沙奶皇包奶皇味:要是形容它的味道,我想用月餅中的蛋黃味會比較貼切。(根本沒有流沙)試食值:可以一試。一次便夠。(最好幾人同時Share。)西多味:個人認為有點Tricky, 在雪糕上加了一小塊蜜糖西多士(並不是雪糕本身有這個味道),雪糕則有一些脆口道像蝦條,味道像樂家XX糖的Crunchy脆粒。試食值:可以一試,一次便夠。
用團購以$30可以一嘗$44的分子雪糕。

是次Order:
1) 脆口西多士
2) 流沙奶皇包
流沙奶皇+脆口西多
試食值:可以一試。一次便夠。(最好幾人同時Share。)

試食值:可以一試,一次便夠。
$30 (宵夜)
用餐优惠
團購
2016-01-09 383 浏览
團購又有優惠啦,於是我又買來試試 小小的一杯,要$30蚊(原價$40,團購價是$30買$50現金卷,但我研究了餐牌,沒有一項是50,最貴也是$44,另團購價只適用雪糕)爆谷粒數不多,約7-8小粒,但是焦糖味很重,吃到底都還有焦糖,所以每一啖都可以食到爆谷味。原本我挖開了爆谷,單吃雪糕,但是因為口腔都是濃濃的爆谷味,所以吃不到牛奶味。不錯,值得一試
團購又有優惠啦,於是我又買來試試
海鹽牛奶爆谷味

不錯,值得一試
海鹽牛奶爆谷味
2016-01-01 252 浏览
今日第一次來試分子雪糕。買了團購現金卷$50,雪糕$44,多左$6都係冇用。但去到先知此 coupon只能買4種雪糕味,不能買其他。話就話-12:30開門,12:35去到仲未開,問佢幾時開,佢話-12:30打後,話未準備好。最後等到13:00先開舖!真係未見過人地話12:30開門,但係員工執野!今日有西多士味,salt milk popcorn味,奶皇包味,同紫米露4種雪糕。都係好奇怪既口味。我買了奶皇包味,$44一杯,比想像中细杯好多。$44甘少不太抵。自在佢整雪糕時多煙,睇下,試一下。同普通雪糕口感冇分別,係有奶皇味,但都係覺得很奇怪口味。自問很愛吃奶皇包,但這口味雪糕有点難食!這是超細的紙杯,需然有2個球,但都係超細球。這些煙就是整緊雪糕時形成。
奶皇包味雪糕
這是超細的紙杯,需然有2個球,但都係超細球。
這些煙就是整緊雪糕時形成。
2015-12-31
用餐优惠
團購
2015-12-31 265 浏览
相約朋友到荃灣逛街,比預約時間早到,不想獨自閒逛下,見到Lab Made 雪糕店,就決定買杯雪糕食住等,稍事休息一下. Lab Made雪糕店都開了好一段日子,但還是第一次吃,還滿有期待的.聖誕期間,有些特別的口味供應,選了焦糖Baileys $44. 店員以特別儀器弄製雪糕,不消一會,賣相吸引的雪糕成品已完成.焦糖Baileys $44一杯雪糕有2球之多,份量十足. 雪糕相當幼滑,可以感受到淡淡的Baileys以及焦糖的香甜,是挺美味的. 如果下次經過,也想試試別的特色口味呢!荃灣眾安街68號荃灣城市中心一期2樓9355 4476
焦糖Baileys $44

如果下次經過,也想試試別的特色口味呢!

荃灣眾安街68號荃灣城市中心一期2樓

9355 4476

$44 (其他)
2015-12-22 312 浏览
話咁快又過了幾星期, 計上次試完伯爵茶焦糖脆分子雪糕後, 又係時候換口味。 臨近聖誕, 相信必定推出一些與聖誕有關的產品, 一直期待着, 終於等到啦! 由10/12-30/12換上四款雪糕, 全部都是聖誕限定版, 那怎能ٌ錯過, 包括有紅鼻小鹿、聖誕圈圈、暖笠笠曲奇和焦糖Baileys, 款款都相當吸引, 點算好呢?******************************又到聖誕, 又到聖誕, 有小鹿陪你過聖誕, 每次去Lab Made食雪糕, 不單賣相和味道都總有驚喜。因為聖誕便有小鹿相伴, 友人就是被這隻有可愛的紅鼻小鹿 (朱古力榛子) ($46)吸引了, 以蝴蝶形的餅乾 做兩隻耳朵, 以朱古力醬 當眼睛, 還唧上忌廉 和加上粉紅朱古力粒 作為大鼻子, 可愛趣緻, 未食已氹到我倆歡心。睇落以為份量比一般的少, 其實同樣是一球半雪糕, 只是將雪糕壓實, 一點空間也沒有。雪糕 質感極之幼滑, 特濃的朱古力 中嚐到榛子 的香甜, 帶朱古力的甘苦, 再伴上鹹香的餅乾 耳朵, 吃起來並不甜膩, 賣相和味道都同樣吸引, 真是令人忍不了口。***************************
紅鼻小鹿 (朱古力榛子)

焦糖Bailey's
而愛吃酒味甜品的我得知推出這款焦糖Bailey's ($46), 必定要馬上一試㐂泥黃色的Bailey's雪糕 質感同樣極之幼滑, 啖啖滿載Bailey's的香甜, 酒味濃郁, 如正喝着一杯Bailey's一樣, 相信加入不少份量製作。
雪糕面灑了微脆的朱古力脆片, 而面層和中間均淋上大量焦糖醬, 充滿焦糖的香甜, 真係甜甜蜜蜜過聖誕,
不過…還是減少一點較適合。雖甜度較高, 但的確美味得令人停不了口, 難以抗拒, 愛酒之人絕不能差過,推介!

四款口味都是不可錯過的聖誕限定版, 還有兩款未食, ‌聖誕圈圈」賣相就充滿聖誕feel; 而「暖笠笠曲奇」就有新出的手工曲奇, 還可揀在牛奶雪糕乊淋熱辣辣的朱古力或咖啡廳糖漿, 兩款都很吸引, 好彩供應到30/12, 還有時間, 一於再約朋友食埋另外兩款, 過一個甜蜜完美的聖誕節, 你們也不可錯過, 否則要等一年。

2015-12-19
紅鼻小鹿 (朱古力榛子)
焦糖Bailey's
上個星期,工作過後打算去食下午茶,行到荃灣千色匯,看到新開不久的Lab Made x 松鼠仔 Squly 主題 Café ,可能因為地方較小,所以一眼就看到很多 Squly & Friends。主題 Café 一般都比較貴,本身也沒打算試,但看到價錢之後,就馬上坐下來了XD,主題甜品只是 HK$ 40 左右。朋友點了這愛朱古力榛子松果配牛奶雪糕,超濃榛子醬加上脆脆,感覺有點過甜,但配上牛奶雪糕就好很多了,這份甜品份量比較細,可能因為手工較繁複吧。身為窩夫控,就試了我他們的脆皮窩夫配奶皇雪糕 ,跟我朋友那碟同價,但份量大很多。窩夫上碟時仍然很熱,外皮脆脆的,還配有花生醬、奶黃、自選雪糕及花生碎,這樣才 HK$ 36,性價比超高,飽肚之選。叫了限定甜品就有餐飲 7 折優惠,價錢好像不用 HK$30。本身想試牛奶抹茶,但店員推薦我這杯焙茶 (確實的名字忘了囧),超香濃,有陣陣煙燻味,比甜品更吸引我。不過拉花易溶,影相要快手。
不過拉花易溶,影相要快手。

2015-12-11 315 浏览
山長水遠走到荃灣, 除了是逛街外, 就是到Lab Made與Squly & friends見面, 因為牠實在太可愛啦~晚餐時段, Lab Made坐無虛席, 以甜品店來說其實是頗厲害, 或許大家都是被Squly吸引吧~ 眼見情侶、家庭都點近來出名的火焰雪糕芝士撻, 我也點了一個, 味道和質感都很特別.從製作過程就看出Lab Made的創意是如此貫徹的, 牛油酥餅撻皮與雪糕分開加熱, 以火槍直接噴在加了砂糖的雪糕上, 香甜的焦糖脆層瞬間出現. 再把澳洲及意大利芝士混成的雪糕放回撻皮, 半溶的雪糕邊與撻皮貼著, 驟眼看以為中央部份是半熟的蛋啊~撻皮微熱, 而雪糕仍是凍凍, 很有冰火效果. 我建議不要太心急地吃這款撻, 因為放的時間越長, 流心效果更突出. 口感超滑溜, 雖然售價$22有點少貴, 但都值得一試.要品嚐火焰芝士撻就得堂食啊, 因店方為確保質素, 不設外賣 , 即叫即製是最好吃的.Lab Made x Squly期間限定甜品只限於荃灣店, 所以必點有它樣子的啊~ 先來 Squly最愛朱古力榛子松果配牛奶雪糕. 賣相已經很可愛! (個人是偏心松鼠及松果的, 所以怎樣也覺得美~) 雪
火焰芝士撻

Lab Made x Squly期間限定甜品只限於荃灣店, 所以必點有它樣子的啊~ 先來 Squly最愛朱古力榛子松果配牛奶雪糕. 賣相已經很可愛! (個人是偏心松鼠及松果的, 所以怎樣也覺得美~) 雪糕口味可免費轉抹茶或奶皇包, 就選從未吃過的奶皇包, 味道像真, 蛋黃味濃.
Squly最愛朱古力榛子松果配牛奶雪糕
松果的賣相美不美? 見人見智吧~ 但這絕對是創意和手工的表現.
以混了花生醬的榛子蓉黏著朱古力脆塊, 而脆塊中間亦有少少榛子蓉, 吃時可以一片一片的把這粒松果解體. 甜度相對來說是較強, 所以一定要與朋友分享.
朋友則點了抹茶心太軟配抹茶雪糕.  哈哈, 我那份松鼠很啡, 她這份很綠~ 抹茶雪糕很好吃, 回甘度雖低但不一味死甜; 紅豆每粒都飽滿, 兩者甜度偏低, 很健康.
抹茶心太軟配抹茶雪糕
流心一刻~ 蛋糕焗得有少少過火, 但抹茶熔岩依然震憾, 相對來說, 這款沒有松果那款般飽滯, 自己一人也可清碟.
我想總不能缺少一杯飲品吧, 由於我和朋友各點了期間限定的Squly 甜品, 能以7折購買任何飲品.
我嘛, 當然要松鼠~ ~ 實際這杯是鮮奶焙茶, 茶味比奶味重, 泡沫層較薄, 但依然口感滑溜.
朋友的鮮奶抹茶, 我沒有呷一口, 但朋友表示企鵝很可愛, 味道比焙茶甜, 個口味這回事, 還是要自己喝過才能結論.
鮮奶抹茶
Lab Made x Squly期間限定甜品由20 Nov 2015 至 29 Feb 2016, 還可以去食多一轉~ ~
店鋪放有一系列的產品, 環保袋、水壼、匙扣、貼紙等, 都幾可愛. 我也有收穫! 就是實用的A4 size file一個, 可說是免費啦, 因現消費任何產品滿$44就有一個印花, 滿兩個印花就即時獲贈. 而滿10個印花及加$45就獲得Lab Made 企鵝仔一隻, 原價都要$150啊~
2015-12-04
$56.5 (晚餐)
火焰芝士撻
Squly最愛朱古力榛子松果配牛奶雪糕
  • 鮮奶焙茶
  • 火焰雪糕芝士撻
      分子雪糕的熱潮當初來勢洶洶,如今退卻,回歸波瀾不驚。香港人之善忘,再不來點新綽頭,恐怕很快就不止不驚,而是好驚,瞬間在食客的記憶中石沉大海。最近Lab made就和Squly & Friends 來個crossover,提供六款期間限定,不僅融入了可愛的卡通人物,還順勢提供窩夫﹑抹茶心太軟﹑焦糖燉蛋等主流甜品,實行由雪糕店轉而成甜品店。      週末經過Lab made荃灣的分店,店面已經全面「聖誕化」,Squly & Friends也換上了聖誕裝束。不僅門口有大大隻Squly迎賓,牆面和地板都有一眾小動物的蹤影。            每款期間限定都有一隻Squly & Friends陪你用膳。比起分子雪糕,期間限定的定價似乎更大眾化一些。小小一球雪糕都動輒上$40,大大份的窩夫不過是$36。            窩夫是用自助餐常見的窩夫機焗的,比一般甜品店的窩夫要薄身一點,自然影響到口感的鬆化程度,不過卻異常香脆,配合花生醬和砂糖花生碎,西化之中隱約見到格仔餅的影子。花生醬﹑奶皇醬口味偏甜,相比之下奶皇雪糕反而顯得有點淡,奶皇味不算突出。不過花生碎中混了些許椰絲,啖

窩夫是用自助餐常見的窩夫機焗的,比一般甜品店的窩夫要薄身一點,自然影響到口感的鬆化程度,不過卻異常香脆,配合花生醬和砂糖花生碎,西化之中隱約見到格仔餅的影子。花生醬﹑奶皇醬口味偏甜,相比之下奶皇雪糕反而顯得有點淡,奶皇味不算突出。不過花生碎中混了些許椰絲,啖啖椰香,配合香滑的花生醬和奶皇醬,味道也不賴。比起café動輒七﹑八十块的窩夫,我覺得這個性價比很高,值得一試。
脆皮窩夫配奶皇雪糕
      以小妹一人之力,獨戰四件窩夫,實在有點勉強。碟邊這隻小獅子(正名叫Cely),一值默默陪伴著我。當我吃到尾聲,力感不逮,忽發其想以巧克力之甘苦中和奶皇與花生醬之甜膩,小Cely慘遭破相,不想奶皇之味與巧克力還蠻相配的,於是Cely就捨身成仁,犧牲自己幫我殲滅了最後一块窩夫,成功避免浪費食物,功無得量,善哉善哉!
2015-12-06
2015-12-04 305 浏览
甚少去到荃灣覓食, 今次為了Lab Made Cafe ,再次踏足荃灣。今次來到,當然不單純的為了分子雪糕啦! 而是為了只會在此店供應的Lad Made x Squly限定甜品, 供應期由20/11-29/2啊!Squly 及其成員造型可愛,難怪早已俘虜小朋友與少女心, 產品只在大坑品與荃灣品有售啊!點了個LADEKA奶皇鯛魚燒配抹茶雪糕$42。魚鯛燒外脆內軟,中間有奶皇饀。又可加點綠茶雪糕與紅豆同吃, 多樣配搭。對Lab Made雪糕一直有信心, 用綠茶粉製成的綠茶雪糕,有茶的甘香, 微香而不苦澀;沙沙的紅豆有點甜, 伴著綠茶雪糕最配搭。點Squly 甜品, 加配飲品可享七折優惠, 本身已價錢相宜,現在更划算, 所以點了杯鮮奶咖啡, 但我依然比較他們的喜歡薑汁好立克。再來個全城熱買火焰雪糕芝士撻$22,餡料正是澳洲及意大利芝士雪糕, 在其上加點砂糖, 用火槍燒一燒,再獨立燒一燒撻皮 ,最後把芝士放回撻皮中。熱辣又脆的撻皮、冰凍流心雪糕、甜脆焦糖, 這種三重口感太正了! 芝士味香濃,流心程度會以室溫隨之增加, 進食時要留意啊!這樣吃得飽肚又吃得開心, 還可以儲印花換禮品, 滿$44一個

點了個LADEKA奶皇鯛魚燒配抹茶雪糕$42。
魚鯛燒外脆內軟,中間有奶皇饀。
又可加點綠茶雪糕與紅豆同吃, 多樣配搭。
這樣吃得飽肚又吃得開心, 還可以儲印花換禮品, 滿$44一個印花, 2個印花可換文件套, 10個印花可把Ladeka也帶回家!
2015-12-02
2015-11-29 282 浏览
I don't often go to Tsuen Wan but I was in the area because I wanted to check out KALA cheese toast.The Lab Made at Tsuen Wan is decorated with the Squly and friends theme serving Squly themed desserts.Tried the Brulee icecream cheese tart which is basically similar to the popular cheese tart that is trending now but it has icecream in the middle.The hojicha latte was really nice because the roasted tea taste was strong.For desserts we had the hazelnut cake which reminded me of the cereal golden
For desserts we had the hazelnut cake which reminded me of the cereal golden grahams paired with icecream.
There is a stamp card where you get a free folder on your second purchase or collect more stamps for a Squly plush toy.
Pop-up Cafe 大行其道,就連本土設計的卡通人物Squly & Friends都唔執輸,攜手與Lab Made合作,由即日起至明年2月29日,於荃灣店推出一系列Lab Made × Squly & Friends主題甜品,並讓Squly朋友企鵝仔 Ladeka出任 Lab Made 親善大使。除了提供多款Squly & Friends限定甜品外,店內店外也佈置成Squly & Friends小天地,為大家帶嚟味覺和視覺的雙重享受和驚喜!走到餐廳前,只見四周都是Squly & Friends的裝飾佈置,色彩繽紛,且充滿童趣﹗最吸睛的,莫過於那一隻有150cm高的肥嘟嘟且超賣萌的企鵝Ladeka,呆立門口迎接大家的到臨 !此外,​店外店內的牆壁、地板和枱面都貼滿了大小不一的Squly & Friends可愛貼紙 !Lab Made荃灣店地方挺大的,除了出售分子雪糕外,還有近期大熱的芝士撻、樽裝汽水、咖啡、花茶、布朗尼、包類食物,以及最新推出的Squly & Friends甜品系列。Squly& Friends甜品系列有五款,分別有Squly最愛朱古力榛子松果配牛奶‎雪糕$36、流式

Squly& Friends甜品系列有五款,分別有Squly最愛朱古力榛子松果配牛奶‎雪糕$36、流式奶茶/原味焦糖燉蛋配忌廉蛋卷$38、Ladeka奶皇雕魚燒配抹茶雪糕$42、抹茶心太軟配抹茶雪糕$42和脆皮窩夫配奶皇雪糕$36,價錢與一杯分子雪糕相若,值得一試 !五款甜品都是因應Squly和朋友仔的口味和喜好去特別炮製的,只限荃灣店出售。雪糕口味有抹茶、奶皇包和牛奶雪糕,可自由配搭,較為靈活多變。選購以上期間限定甜品,可以7折購買任何飲品。
細看店內的紙板,方知Squly&Friends系列是由本地設計師Claudy設計的,共有7個角色 - 松鼠Squly、企鵝Kily、熊仔Bealy、獅子Cely,以及貓頭鷹三姊妹Owlsss,各有性格及專長。
收銀處一側,放有數款精選Squly & Friends產品,如水壺、環保袋、貼紙、八達通卡、手機套等,讓大家帶返屋企慢慢欣賞﹗
先來一杯鮮奶焙茶 拿鐵 (原價$26 )拿鐵上,有一隻朱古力粉企鵝Kily的得意圖案,挺好看的﹗呷一口,焙茶茶味香濃且突出,回甘卻不苦,牛奶香滑,奶泡綿密,且多了一分朱古力香氣。
上回在大坑吃過每日限量400個的火焰雪糕芝士撻$22,念念不忘,又要了一個。荃灣店內的雪糕紙杯,換上了可愛的Squly &Ladeka 設計圖案,教人愛不釋手﹗店員遞上火焰雪糕芝士撻時,其賣相,明顯不及大坑好看。咬一口,熱度香脆度焦糖化或流心度,還是大坑較好的﹗
港式奶茶焦糖燉蛋配忌廉蛋卷$38,有兩條塞滿了香滑忌廉的蛋卷;一小兜茶味香濃、質感香滑卻略嫌甜膩的焦糖燉蛋;碩大的士多啤梨香甜又汁,可稍稍中和一下燉蛋的甜度;紅豆蓉豆味濃,又夠香夠淋;兩粒焦糖榛子,香脆甜且具咬口嚼勁,小妹大愛﹗
松鼠仔Squly最愛吃食松果,Squly朱古力榛子松果配牛奶雪糕$36乃用一片片蛋糕加上榛子醬砌成的松果,再加上一球清香牛奶雪糕,以及以香脆甜且具咬口嚼勁的焦糖榛子伴碟而成,造型十分可愛,松果蛋糕的味道也頗為特出,有點像吃繽紛樂的感覺。
由即日起至2月29日,推出儲印花換Lab Made x Squly & Friends 限定禮品活動。客人在荃灣或大坑Lab Made買滿$44即可獲贈1個印花,集滿2個印花即送靚靚A4 file一個,集齊10個印花即可以超抵價$45換購企鵝仔Ladeka毛公仔(原價$150)一隻。不過,數量有限,送或換完即止,手快有,手慢冇啦﹗﹗
2015-11-27
下午茶