2011-08-15 354 浏览
前几周同家中老人家去流浮山邦记食海鲜, 但口味为了迁就老人家们, 吃得不够尽兴. 今日农历七月十四日, 大开鬼门关, o岩佢人少, 约了几个好朋友, 一于再战流浮山邦记! 虽然估佢人少, 但都系订了台隐阵些好. 去到果然人少, 系整体都人少, 应该系同鬼节有关了.今次懒系熟客咁, 自己走去指定海鲜档拣料(遇返上次介绍我食"蜡肠斑"的靓仔哥哥). 好. 去相!啤一啤先, 够冻呀!5个人, 叫了一斤蛏子, 但哥哥话, 应该叫, 大只的才叫蛏子. $78/斤咋. 味道刚刚好, 好爽, 唔会好似什么蛏子皇咁咬唔开.果皮上汤粉丝浸花甲, 又系好食到停唔到口. 睇佢咁大只, 以为会好"un", 点知好爽㖞, d汤饮晒呀, 我食埋一丝丝的果皮.花甲呢味好好平, 又系几十蚊斤咁. 我地都系叫o左一斤. 再来劲骨胶龙趸球, 保持水准. 今次真正体验什么叫, 前几周来吃要$268/斤, 今晚才$168/斤.哥哥话因为前几周是休鱼期, 所以乜都贵. 现才平返正常水平. 计起来才10几蚊一两又几抵㖞. 每次食龙趸, 佢地实推介两味, 一味起球, 一味红烧或椒盐或xx头腩. 好食是很好食,

好. 去相!

啤一啤先, 够冻呀!
饮杯大青先! 够冻呀^^
5个人, 叫了一斤蛏子, 但哥哥话, 应该叫[竹蚌], 大只的才叫蛏子. $78/斤咋. 味道刚刚好, 好爽, 唔会好似什么蛏子皇咁咬唔开.
味道刚刚好, 爽, 脆, 食到停唔到口.
花甲呢味好好平, 又系几十蚊斤咁. 我地都系叫o左一斤.
果皮上汤浸花甲, 好爽好甜, 果皮味好正.

再来劲骨胶龙趸球, 保持水准. 今次真正体验什么叫[海鲜价], 前几周来吃要$268/斤, 今晚才$168/斤.
必食龙趸球!
每次食龙趸, 佢地实推介两味, 一味起球, 一味红烧或椒盐或xx头腩. 好食是很好食, 外脆内滑.
但如果人少, 我建议either one就够了, 否则会鱼and鱼, 有d"漏"同"闷".
想香口送酒, 就叫头腩, 想啖啖肉, 就叫起球炒菜. 适随专便.
我地今次叫了一斤炒球, 一斤头腩, 5个人, 略多. 不过最后仍是食晒.
红烧龙趸头腩, 外脆内滑!
大连鲍我之前食过, 保持到水准, 仍是又林又滑又鲜. 仍是约$40一只.
搅笑的是, 今次有只个壳有只bb生蚝送.
大连鲍, 又滑又林, 好鲜!
例牌地送鱼汤送焯菜.

买料今次共买了$780, 加工费$400(包埋两枝大青). 即每人$240, 食咁正的海鲜, 合理! 呢个分量, 其实够6个人吃.
仍然没吃生蚝, 店主话:[傻妹, 呢个月的蚝瘦到阿妈唔认得, 唔入得口. 叫我迟两个月再去.]
我又问他, 有没有蝴蝶蚌, 因为在网上看过说是人间极品, 得邦记才有.
哥哥说要过年前后才有的.

再战流浮山之后, 我可以好肯定地说, 邦记, 好味! 价钱合理! 没有被斩!
2011-08-13
饮杯大青先! 够冻呀^^
味道刚刚好, 爽, 脆, 食到停唔到口.
果皮上汤浸花甲, 好爽好甜, 果皮味好正.
必食龙趸球!
红烧龙趸头腩, 外脆内滑!
大连鲍, 又滑又林, 好鲜!
  • 豉椒炒竹蚌
  • 清蒸大连鲍