2019-07-15
之前都食过一次「莆田」,果时食佢新出既菜式反而冇点食佢既招牌菜,所以再嚟要一尝佢招牌中既招牌!环境今次去左元朗YOHO MALL既分店,餐厅光线充足,座位摆放就唔太似传统既酒楼,就系太划一,都坐得舒服。2道蛏子 $198铁板盐焗蛏子第一款拣左「铁板盐焗蛏子」,嚟得「莆田」点可以唔食佢既招牌蛏子,选用既系哆头蛏,哆头蛏系来自福建既哆头村,地方都系纯黑泥,海水盐分比其他地域高,所以养出既蛏子都格外鲜甜同肥美,令蛏小可以成为「莆田」既招牌菜。「铁板盐焗蛏子」可以话系招牌中既招牌,外型讨好,用嚟打卡都冇问题,铁板上用粗盐铺底,加上少许花椒,本身怕会唔会太咸,但完全唔会,调味岩岩好,咸度调出本身哆头蛏既鲜甜,每只都十分饱满,无沙无渣无腥,必定要食!红菇鲜蛏汤另一款拣左「红菇鲜蛏汤」,采用福建武夷山红菇,汤头其实好简单,就系用上福建武夷山红菇既高汤煮熟哆头蛏,无加额外既配料。汤头清甜,哆头蛏同样都系鲜甜饱满,而且哆头蛏份量都多,$198/2道蛏子真系几抵食。酥炒芋芯 $89炸过既芋头,最后用糖兜一兜,等外层沾上糖浆,味道有啲似拔丝既菜式,先系甜甜既味道,然后外层酥脆,内里系芋头丝丝溶溶既口感,忍唔
2道蛏子 $198
铁板盐焗蛏子
红菇鲜蛏汤
酥炒芋芯 $89
炸过既芋头,最后用糖兜一兜,等外层沾上糖浆,味道有啲似拔丝既菜式,先系甜甜既味道,然后外层酥脆,内里系芋头丝丝溶溶既口感,忍唔住一件接一件咁食。
闽香洋烧排 $139(例)
外型同味道都系糖醋排骨,肉排煮到十分软松,一咬已经骨肉分离,亦腌得十分入味,同为必食!
精美四小拼 $119
包括虾苗拌头水紫菜、水晶猪蹄冻、卤水嫩豆腐、九转小肠。之前已经食过虾苗拌头水紫菜,觉得酸酸地加上系冷拌,味道十分好,而其余三者都系唔错既前菜选择,九转小肠所用既应该系猪肠,平时我唔太食猪肠都觉得几好食,因为果股膻味,而且爽脆。
百秒黄花鱼(原味) $72
又系招牌之一睇个名就知点解叫百秒,因为只系用一百秒蒸熟一条鱼,时间控制得严谨,肉质一定唔会蒸老,好鲜嫰。
总括而言,一家人或者多人既话想食有质素保证既中菜都会谂到「莆田」,价格唔算昂贵,款式多样,每款味道都有保证,愈多人仲可以食多啲唔同款式添。
附:部分餐牌