2013-08-13
今日原本念左好耐都唔知夜晚食乜好,又唔想再系街到行嚟行去等食饭,就突如其来念起之前玩过嘅Secret Ingredient. 今次嘅menu好多都想食, 个Kimchi and Salmon Pancakes啦, 仲有Paella!!不过行左咁耐街消化左咁多Calorie就想食啲heavy啲嘅, 所以就拣左成日都系街见到嘅BLT burger 好彩系5点儿前念到,可以叫埋外卖, 唔使专登走一专上环.系Hall 嘅厨房真系简陋到一个地步._. 不过Secret Ingredient好在乜都prep唒俾你, 要嘅utensils又唔多, 又几foolproof, 所以只要跟住啲steps好容易就可以整到好味嘅burger*v*今次煮嘅时候仲发觉其实系可以学埋煮嘢食添架!!今次学左如何用个煎pan toast 个bun XD 仲有仲有, 佢有得俾你拣埋你个patty要几多成熟添! (张recipe 可以继续留底做cheat sheet lol)只需切切切, 捞捞捞, 同埋叠埋啲嘢一齐, 话咁快我地个晚餐就完成左啦!!! 望住佢我觉得我地真系好劲 xd 佢所有材料都真系好新鲜!啲lettuce
不过Secret Ingredient好在乜都prep唒俾你, 要嘅utensils又唔多, 又几foolproof, 所以只要跟住啲steps好容易就可以整到好味嘅burger*v* 今次煮嘅时候仲发觉其实系可以学埋煮嘢食添架!!今次学左如何用个煎pan toast 个bun XD 仲有仲有, 佢有得俾你拣埋你个patty要几多成熟添! (张recipe 可以继续留底做cheat sheet lol) 只需切切切, 捞捞捞, 同埋叠埋啲嘢一齐, 话咁快我地个晚餐就完成左啦!!! 望住佢我觉得我地真系好劲 xd
佢所有材料都真系好新鲜!啲lettuce 同 tomato好爽, 个patty superrrrr juicyyy!!虽然咁讲好废,但真系好有肉味,haha! 完全食得出系靓肉!!! 个dressing唔使自己整, 好好味但又唔会好腻, 唔怪得知系叫secret sauce, 要keep番个recipe to their own 个salad就无冇特别啦, cobb salad嚟嚟去去都系咁, but 好amazed佢个青苹果劲甜!!!
另外发现有样嘢几好就系可以自己再控制落啲咩: 唔仲意个干果可以唔落, 仲意爆酱嘅示都可以落super多佢个secret sauce 落去 lol haha
睇左之前啲post, 都曾觉得佢几多胶盒 ... 但𠮶日嘅instinct系不如洗左作佢之后可以攞嚟装嘢~ 虽最后懒haha无洗到.但建议大家真系可以咁做 xd 其实secret ingredient 最烦嘅都真系洗番啲碗>< 都唔想好衰咁留番俾啲姐姐洗, 所以乖乖地自己洗番^^ 好彩用嘅嘢唔多
如果大家𠮶晚无嘢做,唔想烦,但又想玩下煮饭仔嘅话, 都不妨试下! 最好系玩完之后食嘅嘢系餐厅嘅水准haha! 我地整完仲有攞埋俾好辛苦庇护紧嘅姊妹食, 好warm 架!!<3
题外话/补充资料:
而家first user $50 off!!!