2018-02-09
好朋友婚礼举行前夕,揾我呢位司仪出黎倾多次婚礼细节流程,佢提出想拣个地方倾到计又碞女仔倾野既地方(上次就因为有兄弟系度所以先拣韩烧,平衡到双方)。今次唔使,得两个人,佢打算揾间CAFÉ方便到大家走,又可以边食边倾无咁嘈。餐厅由友人拣,佢话上网见到呢间语命CAFÉ评分好似唔错,先达广场隔离近旺角火车站,碞晒佢食完搭番上水(朋友主要方便我,因为我就住系行路都唔使20分钟既路程就番到归,够贴心),主人家请当然由佢拍板话事。实不相暪,平时多系商场或街铺食(2至3丁友都系来去食一餐既快闪党),第一次上来楼上CAFÉ帮衬,感觉很新奇。入到店内,店面虽不大,但感觉幽静舒服。装潢选了冷色系营造出星座那种深冷带点神秘既感觉,天花吊住不同大小既颗星星,感觉好似细过睇既『闪电传真机--乌卒卒』摆设陈列。店面看似不大,但摆放到长长的沙发座,坐位空间挺大简洁又舒适,坐落去软绵绵,令人有种松懈感觉。张餐牌都几有趣,整到似塔罗牌咁,两个人拣左一个黑松露野菌意大利饭、香蒜虎虾炒意粉、一个小食(鸡翼配蜜糖芥末汁)同两杯餐饮(柠檬蜂蜜水+柠茶)。野食上场,先黎既香蒜虎虾炒意粉,香蒜炒得好香,一上枱已蒜香扑鼻,意粉煮既”U
野食上场,先黎既香蒜虎虾炒意粉,香蒜炒得好香,一上枱已蒜香扑鼻,意粉煮既”UN”度适中,唔太淋带点嚼劲,有5只虎虾,很鲜甜、牙弹,简单用蒜香炒,惹味得来又唔会盖过虎虾既鲜甜。
仲有一个小食鸡翼配蜜糖芥末汁,食得出新鲜即炸,鸡翼有腌过,香料味道停留系皮面很香,炸的很脆且香口,因为烧鸡翼我最钟意食,所以感觉特别惹味。有个蜜糖芥末汁配的,事关我系爆酱人士,基本上每只鸡翼都搽均黎食,增加刺激味蕾。
再来系黑松露野菌意大利饭,黑松露系我既至爱,钟意佢阵味,好勾引到重口味人士既食欲。个烩饭好香好重黑松露味,白汁香浓好CREAMY,黑松露份量亦不少,混埋落饭食,啖啖滋味而不觉腻济,好!!!
边食边倾计好舒服,环境颇清静,客人都好自觉会将声量控制到适当既音量。同朋友食同倾到咁上下,见到个柜仔有好多大富翁、波子棋…..仲有好多唔同种类既消闲玩意可以扲黎玩,好有童年回忆。
但朋友话两个人玩大富翁好无趣,要3-4个人玩先PREFECT池,我就只好作罢。细过曾经称霸『波坛』既我,最后拣左玻子棋,捉左两至三回,便埋单各自打道回府。
整体感觉良好,餐厅环境舒适,食物有水准,适合同朋友聚会聊天,赞。