2015-07-15 726 浏览
上星期要坐通宵机去日本,晌机铁站CHECK IN行李后返中环揾食。朋友话就开咗间拉面叫我去试试,于是就到中环凉茶舖果条街试试佢。 门口写住"冠军拉面",不过我就听到未听过….总觉得日本得奖的拉面基本上一定会被报导…anyway,以平常心入去试吧。 入到去,好似居酒屋加拉面店的感觉,颇不错。尤其系水壶同辣酱器皿都系用日本野,几好。虽然只系得一半人,不过都好嘈。 我同个friend点左最基本的拉面,5款的串烧,免治鸡肉饭。原本想串烧配啤酒,不过啤酒未有得卖,残念。等左好耐之后,拉面终于来喇…饮一淡汤,已经觉得不妙…以为去左味千…点食都似系开水汤,而唔系真系煲出来的,然后果个酱油就非常之油…虽然未至于入唔到口,但点都唔可以叫好食啰。不过平心而论,佢个叉烧系好食的,又稔又入味,肥瘦又适中。之后黎个免治鸡饭,都ok。鸡肉唔算滑,不过够入味,配埋大量药味,捞饭一流。米饭亦软硬适中。食到呢度,谂住间舖都系少少差啫,同埋以佢拉面质素黎讲系贵咗少少,点知之后先赖野…个串烧等左好耐好耐之后,先至上抬。一黎度,我同个friend都呆左唔识出声,因为佢用一大pat献汁淋上啲串烧度(有图有真相),一来正宗串烧绝
黑琥拉面
免治鸡肉饭
个串烧等左好耐好耐之后,先至上抬。一黎度,我同个friend都呆左唔识出声,因为佢用一大pat献汁淋上啲串烧度(有图有真相),一来正宗串烧绝对唔会咁做,二来同佢餐牌相片有极大出入…
串烧拼盘
都算啦,照食啦。放到入口……咸到要叫救命….5串入面,食左第一串系咁,第二串咬第一啖都系咁,个问题晌个汁度,所以理应每一串都咁咸,于是我同个朋友都决定叫经理状既人黎。
我:「唔好意思,呢个真系咸到成唔到」
女经理:「无理由架,我地既酱汁系预先调好架㖞」(<-同咸唔咸无关系吧?)
我:「真系架,呢几串我地无掂过,不如妳试一试丫」
女经理:「无理由架,不如你试埋个带子丫」
我:「个问题系晌个汁度,所以每一串都好咸,妳不如试一试丫」
女经理:「无理由架㖞,你地系第一个咁讲」(<-佢都系唔肯试下)
到最后佢自己都唔肯试下自己啲出品有无问题,而我当然系坚持要取消呢个菜,而且俾左百几蚊仲要俾加一而走。
佢既对答令我谂起政府
Well,卖野食比人,自己整出黎既野食,自己都唔敢试
唔俾咸脸,我怕有其他师兄师姐会濑野!!
2015-07-03
免治鸡肉饭