2024-11-29
佐敦我地成日都系渡船街果头行钓具店,果度被戏称「死亡湾角」,真系留低唔少脚毛,一班钓鱼佬行完钓具店梗系系附近揾餐厅坐下再继续吹钓鱼经,今次系附近揾到间食煲仔饭嘅,天气冻冻地就梗系食呢啲,正所谓秋风起就要食腊味🤭芥菜排骨煲🥬🍲中秋过黎芥菜当造,不时不食,呢个时候最岩食芥菜,而且芥菜有抗癌护眼功效,咁有益要食多两箸🤭佢地嘅芥菜汤胡椒味都几重,原来加咗好多拍碎嘅新鲜胡椒,唔系落胡椒粉就算,冬天岩晒!驱寒又好味😋👍🏻👍🏻黄金虾🦐黎到浸咸蛋黄味劲劲劲香🤩而且份量唔少,虾球唔系孤孤寒寒细细只,仲好鬼弹牙🤤最欣赏嘅系炸粉够薄之余里咸蛋黄做得好好,唔会整淋晒个脆皮,大推🙌🏻🙌🏻广式腊味煲仔饭🍲我地叫咗个二人份,腊味有三款,腊味铁脚:腊肠、南安板鸭同用茅台酒秘制嘅土猪鲜肉,腊味份量都唔少,个煲上到枱仲炸炸声,好有feel🤭啲饭索满腊味香味,加埋豉油简直系人间极品🤤食到咁上下店员仲帮我哋起埋啲饭焦,脆卜卜系煲仔饭嘅灵魂所在🤤🤑 人均消费:~$280🤩 推荐指数:8 / 10📍 餐厅资料:忆食尚腊味煲仔饭 (佐敦)佐敦文汇街22-24号地下2-4号舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:
芥菜排骨煲🥬🍲
黄金虾🦐
广式腊味煲仔饭🍲
🤑 人均消费:~$280
🤩 推荐指数:8 / 10
📍 餐厅资料:忆食尚腊味煲仔饭 (佐敦)
佐敦文汇街22-24号地下2-4号舖
喜欢我的食评请Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie
#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去处 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #佐敦美食 #中菜 #煲仔饭 #冬天必食 #煲仔饭专门店 #腊味 #秋风起食腊味 #忆食尚腊味煲仔饭