2022-12-02 1736 浏览
今日要介绍嘅系一间系1881尖沙咀嘅一间中菜厅 叫做后园 食物用料 同埋味道都系中上 值得一去烟熏三色素鹅 头盘系色彩鲜艳的素鹅 清新爽脆嘅红萝卜丝 冬菇丝 同埋 莴笋丝 带住烟熏过嘅腐皮 浓味恰好 令到我食欲大增藤椒烧椒凉拌鲜蚌非常惹味嘅藤椒 带著鲜甜美味嘅蚌肉 底下仲有莴笋丝 当蚌肉和莴笋丝一齐食嘅时候 配上恰到好处嘅调味 真系食过返寻味 一定要食家乡煎鲮鱼饼鱼肉弹口皮香肉嫩 好香口好好味高汤蛋白龙虾可惜龙虾肉并不弹牙 餐厅说是用新鲜龙虾肉 但系食不出 幸好蛋白非常嫩滑 高汤带点绍兴酒都算惹味黑蒜海玉竹炖鸡汤简单嘅炖鸡汤 清甜可口 用料十足 值得一饮香茅乳鸽皮脆肉嫩的妙龄乳鸽 肉汁充足 再带点香茅清新味道 完全唔需要点任何淮盐或者 酱汁 好味酸菜桂花鱼厚厚而无骨的桂花鱼肉片 带著酸菜独特的酸味 同埋微辣好开胃清汤羊腩煲明显羊肉系拣过不会太肥腻 系上成嘅羊肉 配上自家制含有韭菜 花椒 嘅腐乳酱 真系好味 估唔到净系饮汤也有惊喜 不会太油腻非常清甜 仲有萝卜清甜没有渣 好味猪油渣炒豆苗清甜嘅豆苗配上猪油渣 非常香口 入口滑滑的 好味 只是如果猪油渣 如果可以再炸得香口点 就会更加惹味御

鱼肉弹口皮香肉嫩 好香口好好味

简单嘅炖鸡汤 清甜可口 用料十足 值得一饮

厚厚而无骨的桂花鱼肉片 带著酸菜独特的酸味 同埋微辣好开胃

御膳炒饭
这个炒饭 粒粒米弹牙 还有镬气 再配上带子 虾肉 鸡蛋 葱 和豉油 恰到好处好味 只系有个美中不足的地方 就系用多咗油 令到有啲油腻感觉

御膳炒饭

甜品包括 生磨芝麻卷 北海道南瓜紫米糕 和京都豆腐奶冻 坦白讲不值一食 除咗京都豆腐奶冻 比较有浓沃豆腐味道之外 其他也是淡然无味 非常失望 不值一提

京都豆腐奶冻

生磨芝麻卷

这间餐厅除咗甜品之外 却是一间值得再去的粤川菜的餐厅 我会再去
2022-12-01
用餐时段