2014-12-19 229 浏览
以前读书放饭,蓝湾半岛嘅选择唔多,自从和亭开咗后,越黎越多人排队,结果一个星期只有一两日食到。毕业过后,每次去蓝湾半岛都会食和亭,因为排队嘅人潮渐散去,多咗机会食和亭。其实好多餐厅只要客一多,就会Hea住出菜,一味儿贪求快,卖相同质素参差是正常的。小西湾和亭虽然依加人流好似少咗,但质素、用料、服务依旧同以前咁差唔多。当然,如果食客要求想高啲多啲,和亭都可以有进步空间。就好似今日午餐,我选择咗汉堡定食,另外叫咗2件鲑鱼腩寿司。汉堡定食好多日式西餐厅都有得食,而和亭嘅汉堡牛味十足,净汉堡配白饭都好一流,定食加埋红酒牛肉汁饭都想食多啲。杂菌饭应该系近排先出,之前都无见到,好多菇都几甜。但唯一要改善嘅地方,就系可以再热啲,个人比较喜欢冬天食碗热到出烟嘅饭,不过今日得12度,饭好容易变冻大家都无计。味噌汤就热到出烟。鲑鱼腩寿司则饭暖刺身靓,绝对不是争鲜货仔。筷子夹饭不会散、酸甜刚好、珍珠米熟度亦刚好,好饭。和亭嘅鱼生即使系做寿司,一向都用靓材料,鲑鱼腩唔似市面上部分餐厅咁无甜味,虽然我平时少食生鲑鱼,但哩到嘅寿司系好食。朋友叫咗石锅黑椒牛肉饭,热辣辣最啱冬天食! 因为友人挂住影相,啲黑椒汁烧得有

就好似今日午餐,我选择咗汉堡定食,另外叫咗2件鲑鱼腩寿司
汉堡定食
。杂菌饭应该系近排先出,之前都无见到,好多菇
都几甜。但唯一要改善嘅地方,就系可以再热啲,
。味噌汤就热到出烟

石锅黑椒牛肉饭
朋友叫咗石锅黑椒牛肉饭,热辣辣最啱冬天食!
 因为友人挂住影相,啲黑椒汁烧得有啲干,所以拜托服务员俾多少少黑椒汁。友人都赞好味道!

(K.CHT心谂
x5=最好,
x5=最差)
服务态度

食物
 (天气问题,饭冻得快)

价钱
 (2个人,午市$100有找)
2014-12-19
汉堡定食