2019-01-04 1454 浏览
冬至食饭,因为要去旅行,所以提早两日食,反而不用同人迫,仲因为早book枱,可以比间房我地,可以早D同两老去打吓麻将。冬大过年,一定要食好D,呢间哥哥经常来吃饭,所以由他发板,如一般酒席叫左一围,当然改好一点,样样都大碟又好味,乳猪唔肥皮香硊肉松化,最爱佢跟的层饼仔,点甜酱与乳猪一起吃,带来不少儿时记忆。龙虾加钱改要澳龙,弹牙鲜甜,不要伊面改配煎米粉底。米粉沾上上汤龙虾汁劲好味。清蒸大海杉班,蒸得刚好,唔老,鱼味浓,肉弹,老豆话全晩最好食。花㬵鲍片一般货色,味浓,但编咸左少少。姜汁酒炒芥兰,菜嫩,有镬气。腊味南昌鸡笼仔蒸饭。劲好食。腊味香,鸡滑,最好食当然系D饭,吸收晒腊味的香和鸡的汁,惹味非常。寿包就一般,马拉糕就非常好食,松软绵密,不太甜。可说是完美。
花㬵鲍片一般货色,味浓,但编咸左少少。
姜汁酒炒芥兰,菜嫩,有镬气。
2018-12-20