2024-12-28
今次冬至欢聚宴,有几道特别推介嘅美味,真系令我印象深刻。首先要讲下手工制寿桃包,呢个甜品外形可爱,内馅又丰富,咬开后流出嚟嘅馅料真系惊喜,寓意又好,食完心情特别愉快。仲有全只乳猪,每一口都系酥脆嘅皮,配埋嫩滑嘅肉,调味刚好,实在系聚会中嘅明星菜式,仲可以拍照留念,真系吸引。再讲下上汤焗龙虾,汤头鲜美,龙虾肉质又嫩,吸收咗汤汁嘅精华,每一口都好享受,真系回味无穷。当然,清蒸老虎斑都唔可以唔提,鱼肉新鲜,蒸到啱啱好,保留咗鱼嘅鲜甜,搭配少少酱油,味道更加好,实在系一道唔好错过嘅佳肴。但系,今次最想重点推介嘅就系鲍鱼!鲍鱼鲜甜又弹牙,无论系清蒸定炭烧,原汁原味都好好。餐厅处理得好好,搭配少少酱油或蒜蓉,简单但真系好味,食完真系令人流连忘返!整体嚟讲,呢些道地美食令今次冬至宴会更加圆满,实在值得一试!