2019-01-18 975 浏览
唔讲唔知道原来尖沙咀系亚士厘道,除咗酒吧之外,仲有好出色嘅西餐厅。去到捷利商业大厦8楼的Amite厨房,𠮶度声称系五星级酒店大度厨主理,所以就同几个朋友去试下,发现𠮶度坚系唔错,可以话系比一般西餐厅质素更好。由于餐牌上面太多食物可以选择,我同朋友左拣右拣都未谂到心水嘅菜式,结果我哋就随意叫咗2款沙律、主菜、饮品同埋甜品。叫咗比较罕见嘅羽衣甘蓝配红菜头及蓝芝士沙律,一嚟到真系俾佢吓亲,芝士嘅味道实在太「臭」啦!搞到我哋有啲却步,但系原来系要将整个沙律搅拌好,先会试到佢嘅真正味道,红菜头同埋苹果嘅一啲甜味,将芝士嘅发酵味道盖过,但仍然维持芝士嘅口感。食落去倍加新鲜,而且芝士味道变得浓郁,羽衣甘蓝亦很爽脆,分量足够四人各自一碗。仲有食咗个日式矶煮鲍鱼伴芥末沙律酱,鲍鱼有两只,烧得比较干身。所上配上酱料充足的沙律,有秋葵同小蕃茄,这些比较多水份的沙律菜,又有非一般感受,不会太干。最后喝了一杯蜂蜜芦荟,芦荟肉很多,蜂蜜亦恰到好处不会太甜,适合想要健康不想喝太多柠菜奶茶我朋友。

2019-01-17