2024-07-16
利申:非试食活动,真金白银驶佐18xx同屋企人庆祝生日写嘅食评😅今次系同家人庆祝生日,拣佐一间类似私房菜既中菜餐厅张公子~😘餐厅环境优雅,坐位都好阔落,店员安排我地坐近门口位置,系有少少热,不过店员都提供佐 直立吹风机比我地,所以都感觉还好~😂餐厅有多个套餐比我地选择,我地计过数都系觉得散叫抵食D,而且散叫先叫到大家都想食既野~我地当然叫佐唔少张公子名物,等我逐一介绍下:艳影虾球 🥐名物之一,虾球外脆内软,上面系芦笋,中间系虾球,好大个而且爽口弹牙,配埋外面有芒果酱,下面铺佐柠檬,味道甜甜酸酸,作为头盘好开胃~张公子叉烧 🥓另一名物之一,黑毛猪叉烧肥瘦比例刚好,外表烧得几红几靓,恰到好处,仲有蜡烛暖住叉烧 保持温度~肉质结实厚身,入佐口系好嫩,肥而不腻,配合埋表面烧焦既感觉,口感十足~张公子牛肋排 🥩一条肋骨排,已经cut好哂一旧旧,方便夹起,牛肋排非常软腍,配上葱花及芝麻,味道香口而 入味~龙趸酸菜鱼 🐠龙趸酸菜鱼比想像中大盘,龙趸肉好肥美,食落淡淡肉,睇碟野以为会唔辣,但汤底系有D辣, 而且唔够酸,材料都唔算多,印象中有菇,木耳同红薯粉咁~鲜腐竹蕃茄浸菜苗 🍅汤汁好浓郁,系蕃茄汤黎
我地当然叫佐唔少张公子名物,等我逐一介绍下:
艳影虾球 🥐
张公子叉烧 🥓
张公子牛肋排 🥩
龙趸酸菜鱼 🐠
鲜腐竹蕃茄浸菜苗 🍅
汤汁好浓郁,系蕃茄汤黎,好健康而清甜,菜苗都好新鲜,仲有份量都多既鲜腐竹~
铜盘沙姜蒸鸡饭 🍗
铜盘制作表面铺上一层锡纸既蒸鸡饭,饭既份量都好多,唔肯定鸡系咪文昌鸡,但鸡多肉嫩滑 ,味道偏淡,需要落豉油来调味~
寿桃包 🍔
有长辈生日,当然唔少得叫个寿包比佢贺一贺佢啦,寿桃包热辣辣,里面系莲茸黎,甜而不腻 ~
茶位每位$18~埋单价钱比我想像中差唔多,尚算合理,长辈们亦食得好开心~😍