2024-07-11 6486 浏览
又多個友人下個月就走啦,相約食餐送行飯,佢想食中餐,咁就介紹位公子比佢識。呢位公子小姓張,睇門口呢個位置幾咁有氣勢。茶/水各一壺,用火爐仔保溫,餐具擺位給人一種幾高級嘅感覺。醉鷄就食得多,藥膳醉乳鴿 ($68) 就唔係好多地方有得食。入口涼感,乳鴿浸得幾入味,唔會太濃酒味,肉質幾嫩,咁嘅煮法好岩呢個天氣食。鍾意食蝦但又唔鍾意除蝦殼嘅人,誠意推介呢客艷影蝦球 ($168),顏色已經感覺夏日醒神。先上蝦球脆炸,炸漿唔厚輕易食到蝦球。再淋上甜酸醬汁,啖啖彈牙蝦肉,單食或送飯都正。食得”倪”豪D,叫個鮮露荀清湯鮮南非鮑 ($78/位)原隻南非鮑大過隻匙更,夠厚身入口帶嚼口,食到中間位置會有點咸味,配埋個清甜鮮露荀清湯,簡而清。另類食蟹法,來一客蟹肉扒菜苗 ($168)。蟹肉量都唔係幾留手,加埋蛋白一齊煮,再舖上菠菜上,令平凡嘅菠菜秒變成上菜。壓軸出場係呢個新菜………………..膏蟹清蒸肉餅 ($298)。大大隻膏蟹”責”死肉餅……..哇哈哈。打開個蟹蓋…………超多膏,用匙更”畢”黎食都仲得。蟹鉗已經爆好殼,方便進食,蟹肉味道超甜。個身都爆膏,膏同肉一齊食,超鮮甜。肉餅放底吸盡蟹嘅精華,仲”沾”咗

呢位公子小姓張,睇門口呢個位置幾咁有氣勢。

茶/水各一壺,用火爐仔保溫,餐具擺位給人一種幾高級嘅感覺。

食得”倪”豪D,叫個鮮露荀清湯鮮南非鮑 ($78/位)

打開個蟹蓋…………超多膏,用匙更”畢”黎食都仲得。

蟹鉗已經爆好殼,方便進食,蟹肉味道超甜。

個身都爆膏,膏同肉一齊食,超鮮甜。

肉餅放底吸盡蟹嘅精華,仲”沾”咗D蟹膏,入口食到馬蹄嘅爽脆及冬菇粒,唔濃味,用黎送飯超岩數。

最後送上紅棗杞子桃膠糖水,為呢餐留下美好句號,亦祝友人一切安好。

5天前 0 浏览
張公子餐廳位於九龍觀塘駿業街58號3樓,餐廳裝修簡時尚雅致,入門對住收銀處外型似一個大鍋,牆上掛有多幅中式花畫,餐廳主打粵魯菜,廚師以新派菜色和有創意廚藝,烹調各式小菜和點心服務員招呼殷勤有禮。,公子特色凍豆腐凍豆腐真的好特別,廚師用薑醋汁製作凍豆腐夠創新,有驚喜,味道不錯。秋霧鹵醉蝦醉蝦上桌服務員醉蝦夠大隻,酒味不太濃,醉蝦入口彈牙爽口。紅燒BB乳鴿乳鴿燒到金黃色,熱辣辣上桌,芳香撲鼻,乳鴿食落嫩滑多汁。張公子牛肋排牛肋排配有鮮蘆筍,芝麻和香蔥,牛肋排擺在一大條牛肋骨上,份量真不少,入口即溶好腍滑。勁量重手芝士大蝦伊麵.芝士夠動量,大蝦夠爽口彈牙,每條伊麵都掛滿芝士汁。
張公子

公子特色凍豆腐

秋霧鹵醉蝦
醉蝦上桌服務員醉蝦夠大隻,酒味不太濃,醉蝦入口彈牙爽口。

紅燒BB乳鴿
乳鴿燒到金黃色,熱辣辣上桌,芳香撲鼻,乳鴿食落嫩滑多汁。

勁量重手芝士大蝦伊麵
.芝士夠動量,大蝦夠爽口彈牙,每條伊麵都掛滿芝士汁。

位於觀塘❣︎張公子❣︎係一間粵菜中菜酒樓,有成8000呎環境非常舒適寬敞,仲有獨立房間🤗岩晒一大班朋友聚會/公司晚宴,夠晒私隱度,呢度服務非常周到,值得一讚👍🏻❣︎公子特色凍豆腐❣︎$38凍豆腐好香滑,鋪面頭嘅醬料係豬腳薑嘅味道,酸酸甜甜相當特別,做開胃前菜一流👍🏻❣︎張公子叉燒❣︎$258🌟必食推介😋👍🏻叉燒色澤紅潤😍大大舊有少少燶邊,口感超鬆軟,肉汁juicy,半肥半瘦超正。❣︎秋霧鹵醉蝦❣︎(八隻)$168上菜時底部擺乾冰,營造煙霧💨效果😍打卡一流📸醉蝦用花雕酒醃過,有淡淡花雕香,大大提升左蝦嘅鮮味。❣︎膏蟹蒸肉餅❣︎$298成大隻膏蟹擺面😍相當吸晴👍🏻肉餅吸收晒膏蟹汁嘅精華😋👍🏻勁好送飯,膏蟹味道鮮美,啖啖肉👍🏻淺黃色蟹膏軟糯黏口,綿密微甜,超正🤤❣︎湯水❣︎最尾仲有糖水送🤗木瓜雪耳糖水超清甜足料,張公子龜苓膏,用樽上相當特別😍呢餐飯超滿足。

❣︎公子特色凍豆腐❣︎$38

❣︎張公子叉燒❣︎$258

❣︎秋霧鹵醉蝦❣︎(八隻)$168

❣︎膏蟹蒸肉餅❣︎$298

❣︎湯水❣︎

2024-11-12
  • 張公子叉燒
今晚約同三五知己尼到官塘駿業街電訊數碼大樓3樓的一間名叫“張公子”中餐廳晚飯。這裏地方寬敞,佈置優雅,完全沒有擠迫感,坐落十分舒服,再加上侍應殷勤招待,令我有賓至如歸的感覺。 秋霧鹵醉蝦 (八隻)$168這道菜端出來煙霧四散,十分吸睛。大大隻的大頭蝦食落爽甜,感覺新鮮。蝦頭裏還帶有蝦膏,十分香口。 勁量重手芝士大蝦球伊麵 $198熱辣辣的蝦球伊麵端出來香味撲鼻,真的有一種令人無法抗拒的感覺。芝士醬汁蓋滿了一整碟菜,不會過多也不會太少,恰到好處。蝦肉食落鮮甜爽口,伊麵感覺彈牙,每一條伊麵都掛上了濃郁的芝士醬汁,十分惹味。 公子特色凍豆腐 (位)$38這道菜真的很特別,估唔到豆腐都可以跟薑醋咁夾,軟滑的豆腐舖上磨了蓉的薑醋,食落感覺有薑的香辣味和醋的酸甜味,豐富了我的味蕾,令我胃口大開。 張公子牛肋排 $398這個名稱認真文縐縐,這道菜是“張公子”七大名菜之一,果然名不虛傳。牛肋排炆得非常冧和入味,食落牛肉的肉汁香味滿佈口腔裏,翠綠色的蘆筍鮮嫩爽口,再加上秘製的醬汁,令這道菜的香味更上一層樓,真的令我食不停口。 紅燒BB乳鴿 @$48紅燒乳鴿皮脆肉嫩,醃得十分入味,食落還有微微的肉汁滲進口

秋霧鹵醉蝦 (八隻)$168

勁量重手芝士大蝦球伊麵 $198

公子特色凍豆腐 (位)$38

張公子牛肋排 $398

紅燒BB乳鴿 @$48
紅燒乳鴿皮脆肉嫩,醃得十分入味,食落還有微微的肉汁滲進口腔裏,十分香口,再點上少許喼汁和淮鹽,提升了這道菜的味道,滋味無窮。

第二次黎食差左好多。😅點完菜唔夠5分鐘野食已經上哂枱,可想言之質素會有幾好。首先招牌叉燒偏肥,舊舊都斬到兩隻手掌咁厚,好難入口。豔影蝦球係極度失望,由$168加價到$218,唔係用新鮮蝦都算,上碟已經凍,外皮炸粉極厚又炸唔乾身,外皮仲大舊過入面隻蝦,越食越滯。🥴本來點個龍皇吐霧鮮鮑魚諗住打卡,但呀姐落乾冰過程整得好求其,成唔到水晶球。鮑魚味道中規中矩少少花雕味,但打唔到卡基本上叫黎無意思。😅總括黎講,份量睇落大份,但質素一般,同價錢不相符,服務亦有待改善。
第二次黎食差左好多。😅
點完菜唔夠5分鐘野食已經上哂枱,可想言之質素會有幾好。
首先招牌叉燒偏肥,舊舊都斬到兩隻手掌咁厚,好難入口。
2024-09-02 3190 浏览
今日放假想在觀塘同屋企人飲茶🫖,但近市中心人多又要被人趕,屋企人話行向海濱少少上樓有一間茶樓,真係唔講唔知,一於上去試下😊。張公子招牌腸🫔🍤一開頭以為係普通腸粉,估唔到咁特別😱,中間有金網脆脆,同埋雜菌,有多重既口感。食落好脆口,似係炸兩既變奏版,呢個幾推薦😋。帶子菜苗餃🥗🐚呢個一上枱既時候,D上菜姐姐見到話今日包得好靚,睇黎大廚都係性格巨星🤣。講返味道,菜苗餃飽滿,帶子無蒸到鞋哂,賣相同味道都好好🤩。金網香芒鮮蝦卷🍤🦐🍤睇黎呢度好自豪佢地既炸物,無論招牌腸同鮮蝦卷都配上脆炸網,咬落去一D都唔油膩,夠鬆脆,鮮蝦卷彈牙。最抵讚係個香芒醬🥳,同個蝦卷好夾,酸甜度平衡,推薦!最後仲叫左燒賣同叉燒包,都係合格好平👍。另外想讚下佢地個茶包好濃🫖,睇黎都係有心擇過的。中式茶樓由細食到大,要好食之餘仲要創新,係需要時間同心機。呢間我覺得真係兩樣都兼備,有心做既茶樓真係要支持一下。🫡呢度推介畀大家!地址: 觀塘駿業街58號3樓#chillchill_aloye#張公子@張公子#觀塘#觀塘美食#中式點心#新派茶樓

張公子招牌腸🫔🍤

#觀塘美食
#中式點心
#新派茶樓

2024-09-02 2828 浏览
與銅鑼灣“張公館”同一集團的“張公子”,位於觀塘。聽聞水準不錯,今晚特意去試試這裡的小菜。🥢特色凍豆腐~第一口吃這道特色凍豆腐,已有一種似曾相識的味道衝擊味蕾。再嚐一口,啊,是喜慶時吃薑醋的味道呢!酒樓能把平凡的凍豆腐變成如斯不平凡,妙!🦆乳鴿兩吃:藥膳醉乳鴿~乳鴿浸得入味,肉質嫩滑,滲出淡淡酒香和藥膳味道。紅燒BB乳鴿~皮脆肉嫰骨香,啖啖鹵水味。一種食材兩種味道,冰火交融難分高下!🐮椒鹽脆皮牛腩~牛腩不會因為經酥炸而變得又乾又柴,仍然保留軟腍口感,脆漿不會過厚,表面的椒鹽令這道小菜更惹味。🦐秋葵芥末炒蝦球~蝦球大隻,彈牙鮮味,秋葵爽口,一般以芥末烹調的菜式會加入沙律醬中和芥末的辛辣,但這道菜反而原汁原味,無添加任何額外醬汁,完美演繹芥末的真諦。秋葵的汁液與芥末包裹著秋葵與蝦球,每口都充滿刺激感。
🦆乳鴿兩吃:
紅燒BB乳鴿~皮脆肉嫰骨香,啖啖鹵水味。
一種食材兩種味道,冰火交融難分高下!

2024-09-02 2421 浏览
🍮公子特色凍豆腐呢個凍豆腐啲口感真係幾滑,啲豆味都好足。上面加咗啲秘製調料,睇落似豆瓣醬,但食落有少少似豬腳薑嘅味道。🦐秋霧鹵醉蝦上枱好大霧,好有儀式感。蝦都幾新鮮,幾大隻,比較重口味。🥩張公子叉燒見到好多人介紹呢個叉燒,真係幾唔錯。偏肥,燒得啱啱好,好香蜜糖味。切得好大塊,好大嚿,食咗四嚿左右已經好飽。🥩張公子牛肋排燉得好淋,啲肉好嫩,配埋嗰啲醬汁一齊食真係好夾,味稍微偏重,偏鹹。佢連埋條牛肋骨上嚟,我都係第一次見,不過啲牛肉真係好淋。
🍮公子特色凍豆腐

🦐秋霧鹵醉蝦
上枱好大霧,好有儀式感。蝦都幾新鮮,幾大隻,比較重口味。

🥩張公子叉燒

🥩張公子牛肋排

2024-08-24 2436 浏览
【觀塘•張公子】@ππππππππππππππππππππππππππππππ觀塘貴氣中菜廳豔影蝦球(六件)秋霧鹵醉蝦(五隻)張公子牛肋排生煎蓮藕餅豔影蝦球(六件)這道蝦球運用了新鮮的食材,外皮炸得金黃酥脆,內裡的蝦仁鮮嫩多汁。搭配獨特的醬汁,口感鮮明,讓人回味無窮。每一口都散發著海的鮮味。秋霧鹵醉蝦(五隻)鹵醉蝦的香氣濃郁,蝦肉鮮甜,鹵汁的味道恰到好處,對蝦的鮮味有很好的襯托。張公子牛肋排牛肋排的肉質軟嫩,經過慢火烹調,味道醇厚,肉汁充分釋放。搭配的醬料增添了香氣,食用時簡直是滿足。生煎蓮藕餅這道餅外皮香脆,內裡軟嫩,蓮藕的清甜和豐富的口感相輔相成。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#觀塘美食 #張公子 #web3觀塘張公子觀塘駿業街58號3樓
【觀塘•張公子】@
觀塘貴氣中菜廳

豔影蝦球(六件)
秋霧鹵醉蝦(五隻)
生煎蓮藕餅

豔影蝦球(六件)

秋霧鹵醉蝦(五隻)

生煎蓮藕餅
這道餅外皮香脆,內裡軟嫩,蓮藕的清甜和豐富的口感相輔相成。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#觀塘美食 #張公子 #web3觀塘
張公子
觀塘駿業街58號3樓

家人都是偏好西餐🤣不過久久未訪,就有點想念中菜了想慢慢吃,就選擇了環境舒適的這家地方寬敞,即是食客多也不覺嘈吵👍 ✿ 秋霧鹵醉蝦 $128挺有驚喜的一道😋 附有乾冰,仙霧瀰漫🤣醉蝦入味,帶少少香麻味道質地彈牙新鮮,蝦頭的膏更是十分甘甜🤤 ✿ 龍躉酸菜魚 $268價錢與一般酸菜魚相若,但這裡用上龍躉,感覺更划算😳魚肉分量不少,大大塊,肉感十足🤤湯底酸、辣、麻,但係level不高,適合一家大小😋(不過也許對於小朋友還是有點挑戰🤣) ✿ 咕嚕咕嚕 $148咕嚕肉外皮脆,不太厚,酸甜適中特別一提配菜的菠蘿都很多汁好吃! ✿ 鮮腐竹蕃茄浸菜苗 $138當然要碟蔬菜平衡😝 加了番茄就是好吃 欣賞沒有芡汁,個人更喜歡👍✿ 糟鹵鳳爪 $78肉質爽彈,帶少許麻,偏鹹一點 ✿ 茶位 $18/位有龍井可選😆 🍴加一服務費:✔️
家人都是偏好西餐🤣不過久久未訪,就有點想念中菜了
想慢慢吃,就選擇了環境舒適的這家
地方寬敞,即是食客多也不覺嘈吵👍

✿ 秋霧鹵醉蝦 $128
挺有驚喜的一道😋 附有乾冰,

仙霧瀰漫🤣
醉蝦入味,帶少少香麻味道
秋霧鹵醉蝦

質地彈牙新鮮,蝦頭的膏更是十分甘甜🤤

✿ 龍躉酸菜魚 $268
龍躉酸菜魚

價錢與一般酸菜魚相若,但這裡用上龍躉,感覺更划算😳
魚肉分量不少,大大塊,肉感十足🤤
龍躉酸菜魚

✿ 咕嚕咕嚕 $148
咕嚕咕嚕

咕嚕肉外皮脆,不太厚,酸甜適中
特別一提配菜的菠蘿都很多汁好吃!

✿ 鮮腐竹蕃茄浸菜苗 $138
鮮腐竹蕃茄浸菜苗

當然要碟蔬菜平衡😝
加了番茄就是好吃
欣賞沒有芡汁,個人更喜歡👍

✿ 糟鹵鳳爪 $78
糟鹵鳳爪

肉質爽彈,帶少許麻,偏鹹一點

✿ 茶位 $18/位

有龍井可選😆

🍴加一服務費:✔️

2024-08-21 1742 浏览
金網香芒鮮蝦卷係好費工夫的一味點心,外層金網炸得香脆,蝦仁爽口彈牙,仲有新鮮香甜芒果肉,令到口感同味道更豐富,最出色係芒果醬,酸酸甜甜,好開胃。蟹子蒸燒賣燒賣好飽滿,豬肉同蝦肉都新鮮爽口,食到粒粒蝦仁,真材實料。X.O. 醬煎腸粉XO醬香口惹味得黎又唔會過辣,咸度亦岩岩好。腸粉煎得好靚,唔會散開哂,外層酥脆但內裏仍滑溜可口,完全唔油膩。蟹粉小籠包小籠包漲卜卜,一咬開已經爆哂汁,皮薄餡靚,蟹粉香味濃郁。鮮菇棉花雞識食緊係食魚肚啦,有成3大塊,仲要好厚身,口感彈牙,雞肉完全無雪味,亦都好嫩滑。

金網香芒鮮蝦卷

蟹子蒸燒賣
燒賣好飽滿,豬肉同蝦肉都新鮮爽口,食到粒粒蝦仁,真材實料。

X.O. 醬煎腸粉

蟹粉小籠包
小籠包漲卜卜,一咬開已經爆哂汁,皮薄餡靚,蟹粉香味濃郁。

鮮菇棉花雞
2024-08-20 1616 浏览
歡塘區飲茶,環境靚,高級,位置闊落,坐得舒服嘅,目前覺得張公子最好。呢日帶家中老人家再訪。蝦餃、燒賣、叉燒包、腸粉、鳳爪係每次都會必點,張公子點心有別於一般嘅酒樓,不會鹹,食得出用心做,用料新鮮,厚實彈牙口感。另外都有其他特別創作點心,金網香芒鮮蝦巻就好好食,一定要沾上芒果醬汁,甜甜酸酸外脆內軟。鹹水角都做到造型好靚,係一個啤梨形狀,食落更加有趣,裏面有鮑粒同肉粒。🌟生拆蝦餃皇🌟蟹子蒸燒賣🌟蠔皇叉燒包🌟金網香芒鮮蝦巻🌟鮑粒啤梨鹹水角🌟張公子叉燒腸粉🌟豉汁蒸鳳爪推薦的觀塘高級酒樓,價錢正常,員工服務都好友善。

🌟生拆蝦餃皇
🌟蟹子蒸燒賣
🌟蠔皇叉燒包
🌟金網香芒鮮蝦巻
🌟鮑粒啤梨鹹水角
🌟張公子叉燒腸粉
🌟豉汁蒸鳳爪

推薦的觀塘高級酒樓,價錢正常,員工服務都好友善。

2024-08-10
2024-08-14 1699 浏览
張公子呢間中菜館已經係第三次到訪,平日想食中菜都會諗起佢!真係好值得推介俾大家!🫧坐低咗之後,首先上枱嘅係熱氣騰騰嘅鐵觀音茶,底盤上燃燒著微火,維持著茶湯嘅溫熱~🫧然後就係張公子叉燒登場!每一片都切得厚實,入口即化,肉質鮮嫩多汁,肥厚適中!🫧(打卡ready!)秋霧鹵醉蝦有五隻新鮮大蝦,不停有煙飄出嚟,好似置身仙境咁~🫧奶湯雲吞煲散發住濃濃奶香,雲吞滑嫩,湯汁清甜!🫧張公子牛肋排份量十足,肉質鮮嫩多汁,烤得恰到好處,每一口都是滿滿的幸福感。🫧八味豆腐擺盤精美,外脆內軟,好特別!🫧最後係鮮腐竹蕃茄浸菜苗,清爽嘅蕃茄同嫩滑嘅腐竹,好健康!

🫧奶湯雲吞煲散發住濃濃奶香,雲吞滑嫩,湯汁清甜!

🫧八味豆腐擺盤精美,外脆內軟,好特
別!
🫧最後係鮮腐竹蕃茄浸菜苗,清爽嘅蕃茄同嫩滑嘅腐竹,好健康!
2024-08-12 1679 浏览
一家大細 最愛中菜🥰張公子叉燒,每件厚切🤤肥瘦適中,肉質嫩滑外皮焦香,汁醬美味,配合白飯真係一流❤️酥炸蝦球,外皮鬆脆,裏面的蝦非常大隻,肉質爽滑,口感好豐富,醬汁清新酸甜,夏日開胃之選。紅燒乳鴿好有驚喜,肉質嫩滑,保持咗好多肉汁,大人小朋友都好喜歡。瑤柱扒節瓜脯,瑤柱汁醬鮮味,配合節瓜味道好夾,瑤柱汁醬撈飯好正。秋霧鹵醉蝦,非常有睇頭,打卡able😍觀塘中菜好選擇,環境舒適,餐廳店員服務殷勤,適合一家大細或者朋友相聚。
一家大細 最愛中菜🥰

秋霧鹵醉蝦,非常有睇頭,打卡able😍

2024-08-12
2024-08-05 1779 浏览
Yum Cha 餐廳裝潢雅致,闊落舒服,服務殷勤,是與家人飲茶的不錯選擇。中國茗茶 $9/位普洱茶配點心很消滯,會有熱爐令熱水保持溫度。金網香芒鮮蝦卷 $48味道出色,外層的金網酥脆香口,配上彈牙鮮蝦及香甜芒果,沾點酸甜醬汁,味道更清爽。張公子招牌腸 $50腸粉滑身,中間是有脆脆、香菇粒、西芹、馬蹄粒及紅蘿蔔等蔬菜,口感豐富,淋上甜豉油更加美味。蟹子蒸燒賣 $52燒賣熱辣辣,除了有豬肉及鮮蝦做成內餡,更加入了蟹子增加香氣及口感。流心奶皇包 $40麵包鬆軟,中間流沙奶黃口感綿密。鮑粒啤梨鹹水角 $48可愛的啤梨造型,外皮香脆又煙靭,帶點微甜,中間餡料加入了鮑魚粒粒,味道更不錯。X.O. 醬蘿蔔糕 $50蘿蔔糕加入香辣鮮味的X.O. 醬,香口惹味。
Yum Cha

餐廳裝潢雅致,闊落舒服,服務殷勤,是與家人飲茶的不錯選擇。

中國茗茶 $9/位
普洱茶配點心很消滯,會有熱爐令熱水保持溫度。

金網香芒鮮蝦卷 $48

張公子招牌腸 $50

蟹子蒸燒賣 $52

流心奶皇包 $40
麵包鬆軟,中間流沙奶黃口感綿密。

鮑粒啤梨鹹水角 $48

X.O. 醬蘿蔔糕 $50
蘿蔔糕加入香辣鮮味的X.O. 醬,香口惹味。