2019-03-01
今日同老公去左炮台山附近揾野食,见到呢间叫太元楼既中菜,装潢几靓,食物又几吸引,所以就入去试试奶油津白娃娃菜非常鲜甜,浸落奶油酱汁到,啖啖都好好味,又不会过咸,好少可咁快清到一碟菜!太元特色豆腐其实佢系香煎玉子豆腐,外表热腾腾和香脆,表面铺满了海苔,内面软滑,很考工夫,配上新鲜小棠菜和菇类,感觉很健康小笼包呢到既小笼包非常出色,表皮薄,咬一小口,内裹肉汁随即爆出黎,好多汁!!满分桂花糖藕呢款小食我第一次食,莲藕吸收了桂花糖酱,裹面还有糯米,微暖的,我当佢甜品咁食,正腌笃鲜就咁睇个句唔知咩黎,原来系小棠菜,豆腐,火腿,荀等煲成的鲜甜靓汤。温馨提示,呢款汤系超大碗!!!几个朋友一齐share就刚刚好最后仲叫左只乳鸽,只系$28咋!烧得很香脆,调味又不会过咸,就咁食都ok,唔使叫饭食
奶油津白
太元特色豆腐