2019-01-20 197 浏览
喺大陆成日食川菜都不外乎系酸菜鱼,水煮鱼等等非常辣同惹味嘅菜式。而喺香港,为左迎合香港人口味,通常都唔会食得返系大陆食嘅果种惹味嘅辣度。今次系我第一次食十二味,佢系港岛开到成行成市,终于佢踩入旺角开舖店舖唔大,但装修好有中国特色。食川菜当然要食辣,极度劝喻唔食得辣人仕要先经训练先好试食川菜今次我地拣左酸菜鱼我地拣左小辣,已经有好大进步嘅我竟然觉得小辣都好辣,有惊喜食得劲辣嘅人仕应该会觉得好正!通常香港食到嘅酸菜鱼只会食到辣椒嘅辣味,呢个有啲大陆水准,汤底都能够食得出酸菜味,仲越浸越辣至于鱼方面,店家用左鲈鱼,好滑无骨唔腥,份量都好充足,very good仲有莴笋同埋菇作配料添!蒜泥青瓜又估你唔到咁好食,落左白醋同埋大量蒜泥,青瓜特登切到好细粒,所以蒜泥可以完全沾满每一口青瓜酸酸味味非常开胃!最后黎个甜品真系完美作结,细细旧少食多滋味,炸到脆卜卜嘅外皮,再加埋软熟嘅内里,外边沾上黄豆粉再点埋糖浆,系完美嘅热食甜品!其实有啲似糖不甩,但就系脆卜卜嘅外皮加左分但如果个糯米糍嘅口感再烟un啲就好啦蜜瓜牛奶有丰厚啲牛奶口感,非常creamy,唔知系咪用左日本蜜瓜呢,outcome出嚟超级甜😂系超

店舖唔大,但装修好有中国特色。

今次我地拣左酸菜鱼
酸菜鱼

我地拣左小辣,已经有好大进步嘅我竟然觉得小辣都好辣,有惊喜
仲有莴笋同埋菇作配料添!
蒜泥青瓜
酸酸味味非常开胃!
红糖糍粑

但如果个糯米糍嘅口感再烟un啲就好啦
蜜瓜牛奶

系超级值得推荐嘅川菜,下次要试埋佢地嘅香辣锅!!

酸菜鱼
蒜泥青瓜