2022-08-12
💁♀️💁♂️3/8/2022(Wed), Dinner🍽今晚🚙揸车经过太和中心果头~见到间食潮洲野既餐厅~突然❤心血来潮~就同A先生讲不如今晚去食潮洲野la😝~但👀眼见餐厅人都较多~我地就选择左叫外卖返屋企🏢食嘞~今晚我地order左:潮式煎蚝饼🦪🫓煎蚝饼🦪🫓系潮洲既地道小食~每次去亲食潮洲菜/打冷必定会叫~呢间d蚝肉🦪都唔少~而且蚝肉🦪都算饱满同新鲜👍~而饼身煎得都ok👌脆口(但始终我地叫外卖既关系~饼身一定唔多唔少会淋左少少~呢个都理解既~)卤水鹅拼盆🦢🐙🐷拼盆加咗钱由鹅件转做鹅片,入面仲有鹅肾🦢、鹅肠🦢、生肠、猪大肠🐷、红肠🔴、猪耳🐖👂、五花腩、墨鱼🐙、豆腐⚪同埋大豆芽🟢。个卤水唔会一味死咸,食完都唔会口渴😋👍。鹅片都算嫩滑入味;鹅肾、鹅肠、生肠、猪大肠🐖同猪耳🐖👂都好爽口,又唔会有洗唔干净既情况;墨鱼🐙够味又弹牙;最后垫底既大豆芽🟢都唔可以错过,条条都粗身脆口,吸收咗卤水汁真系食唔停呀。方鱼蚝仔肉碎粥🦪🍲蚝仔🦪既数量都多同新鲜👍,配合肉碎🐖、方鱼碎🐟,仲有芹菜芫荽,味道岩岩好。
今晚🚙揸车经过太和中心果头~
见到间食潮洲野既餐厅~
突然❤心血来潮~
就同A先生讲不如今晚去食潮洲野la😝~
但👀眼见餐厅人都较多~
我地就选择左叫外卖返屋企🏢食嘞~
今晚我地order左: 潮式煎蚝饼🦪🫓
煎蚝饼🦪🫓系潮洲既地道小食~
每次去亲食潮洲菜/打冷必定会叫~
呢间d蚝肉🦪都唔少~而且蚝肉🦪都算饱满同新鲜👍~而饼身煎得都ok👌脆口(但始终我地叫外卖既关系~饼身一定唔多唔少会淋左少少~呢个都理解既~) 卤水鹅拼盆🦢🐙🐷
拼盆加咗钱由鹅件转做鹅片,入面仲有鹅肾🦢、鹅肠🦢、生肠、猪大肠🐷、红肠🔴、猪耳🐖👂、五花腩、墨鱼🐙、豆腐⚪同埋大豆芽🟢。个卤水唔会一味死咸,食完都唔会口渴😋👍。鹅片都算嫩滑入味;鹅肾、鹅肠、生肠、猪大肠🐖同猪耳🐖👂都好爽口,又唔会有洗唔干净既情况;墨鱼🐙够味又弹牙;最后垫底既大豆芽🟢都唔可以错过,条条都粗身脆口,吸收咗卤水汁真系食唔停呀。 方鱼蚝仔肉碎粥🦪🍲