2017-07-18
由繁华嘅海防道穿过商场嚟到亚士厘道,只系转咗个弯,但就有种幽静嘅感觉,呢晚就去咗Amitie Kitchen食晚餐.餐厅入面挂咗好多黑板,上面写咗当日嘅推介菜式.餐牌嘅选择都几多,我哋叫咗份晚餐再加一个散叫嘅主菜试试,我呢次拣嘅都比较轻盈同埋系蔬菜为主.之后侍应就拎咗一板面包嚟,分别有竹炭面包,无花果面包,法式面包同饼干条,仲跟埋洒咗黑椒碎嘅牛油同士多啤梨果酱, 无花果面包入面有唔少无花果干,食落有咬口,我几钟意.然后就系晚餐入面嘅前菜等等,先系大虾沙律伴甜橙油醋汁,虾肉烧得香口,杂菜入面就有彩色车厘茄,配上甜橙油醋汁都唔错.餐汤嘅质感就比较浓,入面仲有少少风干火腿丝晌度.鲜果藜麦沙律伴蜜糖青柠汁,切粒鲜蜜瓜,菠萝,士多啤梨,蓝莓,青苹果,红苹果同杂菜份量非常多,捞晌入面嘅啡红色藜麦脆而有嚼劲,加上酸酸哋嘅蜜糖青柠汁,作为主菜的确既高纤又健康.原个菠萝猪鞍扒伴鲜果酸甜汁就系散叫嘅,烹调方式有啲中菜影子,卖相都几吸引.猪鞍扒分成两三啖大小,烤得外脆内软嫩,酸甜汁又够多,同鲜菠萝,士多啤梨,蓝莓,青苹果,红苹果同梨捞埋一齐,都真系几解腻.晚餐包一杯饮品,我就拣咗热柠檬.最后就试试呢度嘅甜品
餐厅入面挂咗好多黑板,上面写咗当日嘅推介菜式.
面包
餐汤嘅质感就比较浓,入面仲有少少风干火腿丝晌度.
原个菠萝猪鞍扒伴鲜果酸甜汁
原个菠萝猪鞍扒伴鲜果酸甜汁
晚餐包一杯饮品,我就拣咗热柠檬.
伯爵茶奶冻
最后就试试呢度嘅甜品,伯爵茶奶冻个杯嘅图案好靓,就系人哋用嚟Afternoon Tea𠮶种,上面仲放咗玫瑰花干同花瓣,下层奶冻滑溜,仲有淡淡伯爵茶香.
盆栽伯爵茶木糠布甸
盆栽伯爵茶木糠布甸嘅顶层就放咗雕到成朵花咁嘅鲜士多啤梨,再用薄荷叶同oreo饼碎扮叶同泥土,加上泥铲造型嘅匙羹,骤眼睇真系好似盆栽,用埋金箔装饰就更添贵气.
盆栽伯爵茶木糠布甸
呢个木糠布甸系用oreo饼碎同伯爵茶慕丝相间,由侧面睇每层都铺得鲜明.食之前仲可以唧埋啲伯爵茶入去,整体甜味几高,但几过瘾.
查看之前的留言 ()