2023-09-12 44 浏览
本来book左19:00但我同朋友18:15就到左,店员话照入去坐冇问题。先讲环境,墙身画满各种日本浪同浮世绘之类既画,天花一堆金色铁支纵横交错做成一种刀光剑影既效果,一个字,正!Service方面亦都非常好,啲staff全部都好nice,会解析佢地既menu比你听,佢地推荐我地叫两份set,基本系呢间餐厅既食评推荐既菜式个set都有齐,除左个和牛烧我要另外点。个set叫Soul of the Samurai,武士魂哈哈哈!里面菜式如下:柑醋番茄 - 其实就系番茄,不过新鲜,当系refresh下个口同个胃先金砖玉子 - 炸豆腐,本来冇乜特别,但豆腐上面既miso汁令到豆腐变得好好食柚子虎皮渍 - 柚子汁+辣椒+鸡皮,鸡皮出奇弹牙,感觉有啲似食紧带子裙边,但呢个鸡皮明显有鸡油香,成个combination超级正,我地两个都觉得呢味菜最正,送酒一流烧龙虾串 - 一串大概半只龙虾既量,烧得好香,口感饱满烧鸟组合 - 盐烧鸡蚝/汁烧鸡上髀/柚子胡椒鸡上髀,鸡蚝最正,真系好嫩,果然系成只鸡最好食既部位,其它两串都几好,但唔算特别月见免治牛肉/鸡肉棒 - 每样一串,串烧下面有一只生鸡蛋同埋酱油,我
烧龙虾串 - 一串大概半只龙虾既量,烧得好香,口感饱满
月见免治牛肉/鸡肉棒 - 每样一串,串烧下面有一只生鸡蛋同埋酱油,我朋友食鸡我食牛,我朋友唔食生鸡蛋所以就咁食个鸡串,佢话好juicy亦都几香。我最爱就系生鸡蛋所以完全冇问题,捞匀鸡蛋同酱油然后将牛肉串蘸满蛋汁,系一个好sukiyaki feel既味道,个人就非常钟意
海胆包 - 其实就系紫菜包住海胆然后攞去tempura,味道系唔错既,但实际上因为炸过所以海胆熟左,所以冇海胆刺身咁好食,而且本身个包里面既海胆唔多,所以冇𠮶种一咬落去就爆浆既感觉。如果可以,下次我再帮衬既时候我会同佢地讲,我唔介意加钱,你整个劲多海胆既但海胆又唔会太熟(最好唔熟哈哈哈)既海胆包比我(老实讲,呢道菜真系同自己既expectation有啲落差)
鳗鱼脆脆 - 必食,外面脆皮包住里面既嫩滑鳗鱼,口感一流,点少少mayo食更正,送酒一流
牛汤乌冬/牛汤茶渍饭 - 两块厚切既牛舌+汤乌冬/饭。个汤味道好清淡,不过因为之前食既都系一啲比较油腻既食物,整个淡汤主食反而冇咁腻,至于𠮶两块牛舌,真系煮得好林,几正架
和牛味噌朴叶烧 (单点) - presentation同味道系绝对OK既,打卡必点,但份量比较少,目测大概100g和牛小片,不过系soho食和牛二百几蚊你亦都冇可能要求份量大,味道系好食既,尤其系加埋冬菇同洋葱(已经放埋系牛肉旁边连酱汁一齐烧)一齐食。
甜品 - 一份两粒mochi,一个奶黄馅另一个系绿茶红豆,OK既,唔算好甜,但老实讲,我prefer你比杯雪糕我,最好系抹茶味既哈哈哈
酒 - 每人100ml柚子酒同埋100ml清酒,柚子酒我朋友劲钟意,女生最爱啦!清酒亦都唔错,我朋友未饮过都觉得OK,我自己都觉得唔错,但其实比较想试热饮... 始终食饭既话我比较钟意饮热清酒
唔好睇个套餐每样野好似唔多,全部食晒既话其实系会好饱既,$688p.p系soho有咁既环境同质素其实算reasonable架啦。
最后,非常感谢两位店员,一个系个Filipino妹妹,另一个系个local小肥妹妹,唔知你地既名,但系你地service真系好,you guys made my date really successful😂
See ya later, I'll be back.

2023-09-11
  • 白鳝