2009-03-16 18 浏览
成日心思思想打边炉,本来谂住买返屋企打,点知去到旺角街市揾只带子睇下先无。出街打,去边度好?老坑好嘛?上前食左又唔sure今次去到有无煲仔饭(老爸想食煲仔饭呀嘛!)见到杂志介绍老三,虽然位置比较隔涉,不过都去试下啦。去到叫左老鸭汤底,手切肥牛,招牌饺,四宝丸,醉鸡丸,杂菇。想叫海鲜又唔知叫咩好,因为我最爱既带子佢又无价钱>.<结果姐姐介绍左我地食"青岛刀贝",都好㖞,反正未试过!另外仲送左碟杂菜添首先梗系饮汤先啦,有人帮我地笔汤,又问我地食唔食葱,我地话食就即刻帮我地笔埋D葱花落去齐齐饮,佢话香好多㖞。个汤味道都唔错,不过以我呢个唔饮汤既人,真系唔识点评佢系咪好汤啦!刀贝超新鲜同好干净,就算开晒壳都见到D刀贝系咁郁,个样有D似肉色既北寄贝咁啰。见到咁新鲜,都知系好野!牛肉都算几大碟,又淋又滑,不过肉味只算一般,未算浓四宝丸都够弹牙,不错!醉鸡丸又系呢度既另一招牌食物,一场黎到,梗系要试下啦。通常打边炉既丸都不外乎猪牛鱼虾墨鱼,手打鸡丸?真系未试过!听闻为左令鸡丸比较弹牙,系加左虾胶落去一齐打呢,至于个心就系花雕酒!wow~~~ 期待呀!未渌既时候老板已经提醒我地食得要小

见到杂志介绍老三,虽然位置比较隔涉,不过都去试下啦。

牛肉都算几大碟,又淋又滑,不过肉味只算一般,未算浓

四宝丸都够弹牙,不错!

醉鸡丸又系呢度既另一招牌食物,一场黎到,梗系要试下啦。通常打边炉既丸都不外乎猪牛鱼虾墨鱼,手打鸡丸?真系未试过!听闻为左令鸡丸比较弹牙,系加左虾胶落去一齐打呢,至于个心就系花雕酒!wow~~~ 期待呀!未渌既时候老板已经提醒我地食得要小心D,会爆浆...
渌好一入口真系好弹牙,个心既酒味都好浓。唔饮得酒既妈妈已经唔敢食个心,将个心倒晒出黎,唉!真嘥料!

招牌饺漏左单,不过一出声,老板就好快拎返黎比我地。D饺好细只,不过好似有成十二只咁多。入面有D菜同木耳同少少肉,都几好味

菜都可以,但d秀珍菇就有d苦苦地,可能唔系咁靓啦。我地本来想叫个杂菜,但我又想食菇,杂菜&杂菇又太多,最后姐姐叫我地嗌一个杂菇,然后送个杂菜比我地呢!

服务真系唔错,不过有时略嫌太过热情。同埋呢度要收前菜钱同埋酱料。

后记:回程时妈妈o系巴士上好似醉左咁...哈哈哈!我同爸笑佢食醉鸡丸食到醉左,虽然佢坚持话唔系...XD
2009-03-01
  • 刀贝+醉鸡丸