2019-12-16
爸爸生日,决定揾间精美啲既中菜同佢庆祝一下,最后俾张生记个老鸭汤吸引左主要想试佢个老鸭汤,我地点左三潭印月宴,不过店员话龙虾只净两个,我地四个人,转左两个鲍鱼前菜海哲爽口,青瓜新鲜,少少辣好开胃墨鱼肠应该系墨汁墨鱼胶同墨鱼肉整成,食落好香墨鱼味招牌老鸭汤,汤最紧要够热,呢度做得非常好👍🏻,汤好浓味,但唔油腻,仲好多料,有鸭肉、笋丝、花胶、金华火腿,热辣辣但都好快俾我清左,好味,果然系招牌菜用上本地龙虾,虾肉好爽甜,估唔到同麻婆豆腐咁夹,豆腐又滑又有豆香东坡牛肉煮到好腍,牛肉香味同个汁好配合,南瓜饼烟烟韧韧又唔太甜,可以消除肉既油腻感平平无奇既荷塘小炒,估唔到系全晚最惊喜既一道菜,莲藕同豆又嫩又新鲜,加上烟韧芡实,令人食个不停,火候用料一流,超喜爱呢道菜蟹粉小笼包,汤汁好鲜甜,又唔会太重蟹味食唔到肉味,做得好好,可惜一人只有一只,唔够喉酒酿丸子都好出色,桂花清香与酒香,配上蛋白、丸子,为整晚菜式划上完美句号
前菜
海哲爽口,青瓜新鲜,少少辣好开胃
墨鱼肠应该系墨汁墨鱼胶同墨鱼肉整成,食落好香墨鱼味