Maison Du Mezze

2023-03-26 192 浏览
Happy friday 同朋友嚟到东涌喜来登酒店初尝黎巴嫩菜。餐厅布置用心,大部份嘅凳都系由竹藤制成,而且摆放左多盘绿色植物,非常度假风,感觉好舒适同放松,基本上每一个都系打到卡嘅位置。店员非常好客,知我哋第一次食黎巴嫩菜,都会详细介绍食物俾我哋认识。叫完嘢食,店员会先送一碟橄榄做餐前小食,橄榄味道浓郁,带少少酸,几开胃。Mix Hummus plater 共有四种口味既鹰嘴豆泥,包括:柠檬芝麻酱口味、青瓜味、红菜头味同埋黑松露味。另外配两块彼得包,店员教嘅食法系将彼得包搣一小块,再点hummus食,hummus口感顺滑,有啲似食紧薯蓉嘅感觉,红菜头同埋柠檬芝麻口味味道清新。个人比较钟意青瓜味同埋黑松露味,味道较为浓郁,带点咸香。.Feta Watermelon Salad第一次食西瓜沙律,卖相红卜卜好得意,西瓜清甜多汁,feta cheese 质地少许湿润,微咸重奶味,配西瓜几夹几开胃。.Chargrilled Octopus Tenticles 八爪鱼须有咬口,柔软得来有弹性,八爪鱼本身味道比较清淡,炭烧过之后,焦香味几突出。Chargrilled RibeyeRibeye大大块

Mix Hummus plater

Feta Watermelon Salad

Chargrilled Octopus Tenticles

Chargrilled Ribeye
Ribeye大大块,香炭烤味道,而且牛味都出。另外有自家制薯条作为配菜,薯条好大条,外皮比一般薯条厚,好松脆,几香薯仔味。

Shish Tawook
两大串烤鸡肉,啖啖肉好满足,食到香浓既香料味,鸡肉几滑,仲有d肉汁,配埋薄饼一齐食,口感更丰富

Creamy Rice Pudding With Ice Cream
米布甸食落充满奶香同米香,饭粒有咬口,配埋云呢拿雪糕同果仁,味道更丰富。

饮品方面,同朋友分别叫咗一杯mocktail同cocktail

The Florist(左图)
酒精易入口,带清甜荔枝味。

Tea O’clock(右图)
有新鲜薄荷同黑莓,清新得黎带点印度香料味,几特别~