📍尖沙咀赫德道8A号Mondrian Hong Kong39楼 ✨#Carna By Dario Cecchini @Carna By Dario Cecchini 💰~HKD $5000 / 4人 (Dinner + 有饮酒) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~公司嘅project终于完工噜,所以老板决定请我哋team食饭庆功🥳咁啱我一直都bookmark左呢间传说中「世界第一屠夫」嘅扒房🤤所以我哋一行4人就决定左去位于尖沙咀Mondrian Hong Kong嘅「Carna By Dario Cecchini」食庆功宴。 餐厅位于酒店嘅顶楼,喺酒店大门隔离系有一条垂直电梯上去,期间可以观赏尖沙咀嘅景色,上到去餐厅嘅staff会立刻来招待我哋,而入口处已经有welcome drink & snacks 俾客人。我哋嘅位置系正窗边,啱啱好可以饱览维港嘅夜景🌃 想赞一赞餐厅嘅侍应,由我地上到去餐厅嘅一刻开始,都非常有礼热情地招待,每一道菜都会细心介绍,order食物同酒个阵,佢哋都会好有耐心地介绍同俾意见,系服务上完全无野可以挑剔💯~~~~~~~~~~~~食物介
✨#Carna By Dario Cecchini
@Carna By Dario Cecchini

~~~~~~~~~~~~食物介绍~~~~~~~~~~~~
🤩Prosciutto Toscano 24 Months ($268 HKD)
 Ham食落好香,但又唔会太油腻同太咸,再配上餐厅自家腌制嘅蜂蜜酸瓜,十分有风味。
🤩Chianti Tartare ($298 HKD)
 餐厅staff会推架车仔到客人餐桌前,即席制作他他,期间亦会不停讲解。今次系我第一次食牛肉他他,好有惊喜。首先,食落非常新鲜,一啲腥味都无,同时肉质软嫩得来唔会太肥腻,制作时见到staff并无落好多嘅调味料,都系少许嘅香料,盐,橄榄油同大蒜等等,所以牛肉本身嘅鲜味好突出。
 🤩Burrata E Pomodoro Cimelio ($248 HKD)
 Burrata cheese喺我每次食意大利菜都必叫嘅一款前菜。呢到嘅Burrata cheese非常清新,唔会太咸同腻,非常开胃。
🤩Bistecca Alla Fiorentina 🥩($1980 HKD)
 来到世界第一屠夫嘅扒房,点少得主角牛扒,难得庆功宴,我地一于就叫最贵𠮶款porterhouse。同头先嘅他他一样,staff都会系推住架车仔来到桌前,即席为我地切块牛扒,而切之先,餐厅会好细心地先展示整块未切的牛排同埋帮我地合照。 45日干式熟成嘅澳洲黑安格斯porterhouse,食落肉味浓郁。我地order左五成熟,个熟度都控制得恰到好处。餐厅除左盐之外仲另外提供了五种酱汁选择,包括Béarnaise、绿胡椒、Chimichurri、松露酱和红酒酱,不过我觉得净系落盐已经好足够。
🤩Polpo alla Griglia🐙 ($348 HKD)
 呢份系我暂时食过最软嫩嘅八爪鱼,一啲都唔会韧,而且味道鲜甜,调味唔会过重覆盖咗八爪鱼嘅鲜味,另外伴碟嘅蔬菜口味清甜,同八爪鱼搭配一齐食,味道层次丰富。
🤩Tiramisù di Casa ($208 HKD)
最后点少得正宗嘅意大利Tiramisu,份量非常大,足够我哋四个人分享,虽然好大个,但味道一样出色,唔会甜到漏,亦唔会好腻。
🥩🇮🇹非常高质嘅意大利扒房
 💯满分嘅服务