2018-12-27
平时同朋友出街,唔系西餐都系西餐,呢排适逢冬至前夕,我地就应下节,食中式 —「福建菜」。餐厅系yoho一期,西铁站出黎要上一层,大概系北京楼果层。呢度环境都几stylish,墙身装饰用左带比人温暖感既木饰面,餐桌方面就用左大理石同木既组合,楼底又好高,好有空间感。Menu方面,呢度有2-10人set同散叫menu,同一般酒楼做法类近。仲有个海蛎节promotion做紧,系6款菜式入面拣2个,$188,精打细算既我地拣左江口家乡海蛎汤同头水紫菜海蛎煎蛋。江口家乡海蛎汤 ($188组合)餐牌话用养足300日嘅海蛎,每日产地直送到港,听落好吸引咁。汤入面主要有蚝仔、蕃茄、蛋花、虾仁、椰菜花等等,煮成浓稠的汤羹,口感丰富之余又好鲜甜。紫菜海蛎煎蛋($188组合)份量都几多,食落口感其实有d似蚝饼。蚝仔细细粒,份量好重手,每一啖都食到蚝肉,鲜味十足。加埋d紫菜,口感更丰富,而且食至到尾都冇沙冇壳碎,处理得几干净,加分!百秒黄花鱼($69)原来系指只需焖100秒就食得既黄花鱼。呢条鱼size唔带,唔洗惊得2个人会食唔哂,鱼肉嫩滑鲜甜,充分保留其鲜味。兴化米粉($82)米粉比平时见到既幼好多,口感幼
江口家乡海蛎汤
紫菜海蛎煎蛋
百秒黄花鱼
兴化米粉
米粉比平时见到既幼好多,口感幼滑,炒得非常干身,又唔会有过多既油份,加上海鲜、紫菜、花生等,用料丰富。
酥炒芋芯
有d似潮州菜既反砂芋,外酥内糯,食落比较粉身。表面甜甜地,做甜品都几适合。
总括黎讲,呢间莆田都几值得再黎,份量唔少,菜式选择都几多,特别最近做紧海蛎节,同一种食材,做到五花八门既菜式,好考师傅功架。驾上价钱唔贵,几十蚊就有一道菜,等我下次带埋屋企人黎,人多d可以试多d唔同菜式嘛!