2019-02-25
印尼野真系第一次食,充满好奇心!今日放假一于同男朋友去try try啦,印尼都有花胶汤?!真系有!味道仲唔错架㖞!印尼花胶汤班兰鸡粉皮原来鸡件系分开另上,鸡件份量都算多。先讲鸡ge质素,鸡肉肉质好嫩滑,而且唔会太肥,连埋鸡皮食都唔觉腻。至于花胶汤方面,花胶份量比较少,on top有d虫草花,啖汤入口花胶味浓郁,又唔会太咸,真系好好味,饮完都唔会口渴,所以应该系冇落味精。而里面ge粉皮好似肠粉咁,好滑但好似同个花胶汤唔太夹,完全索唔到d汤。烧鸡班兰尖塔饭班兰尖塔饭好抢眼,而且仲好重班兰味,不过可能食唔惯?食多几啖感觉有点腻。烧鸡肉质偏鞋,但佢个烧汁味真系好惹味,入味到好似连鸡骨都有味,就算唔点个配酱都已经好够味。白鳝沙嗲供三串白鳝肉质肥美,入口满满鱼油香,但唔太食得出有沙嗲味。三串要$98,有点偏贵啦。班兰蛋糕食饱饱之后再外卖一件班兰蛋糕返屋企食,就算室温放左三个钟先食,都依然好松软,但班兰味偏淡。
印尼花胶汤班兰鸡粉皮
原来鸡件系分开另上,鸡件份量都算多。
烧鸡班兰尖塔饭
白鳝沙嗲供三串