湾仔一向都有唔少特色菜,今晚就同朋友去咗一间特式fusion菜,试试中西合璧有咩火花~餐厅位于船街嘅尽头,闹市中带点宁静。小小嘅一间店舖,平日晚饭时间已经坐满食客。职员带我哋上咗阁楼用餐区,都有三几枱食客。我同朋友一早已经饥肠辘辘,一坐低急不及待叫左几样菜式:Beef tartare 牛肉他他摆盘卖相非常精致!牛肉他他旁边有个环形酥皮作伴碟,很有特色!牛肉他他配上鹌鹑蛋,将蛋汁捞入牛肉他他,令口感更加嫩滑。牛肉混合了酸酸辣辣的葱和香料,提升左牛肉的鲜味,食落非常开胃!Fluffy Layered Waffles Confit Duck Leg 千层脆窝夫油封鸭髀鸭腿皮煎得酥脆,内里充满肉汁,质感嫩滑。配菜有翠玉瓜蘑菇法边豆等杂菜,仲有比较少见嘅黑蒜。黑蒜味道有惊喜,在口中香气四溢,味道突出。Hairy Crab Butter Risotto 大闸蟹榚烩饭烩饭以煲仔饭的瓦煲上菜,可以保持烩饭温度。烩饭散发著浓浓的蟹膏味,未食落口已经感受到真材实料!烩饭内每中粒饭都充分吸收左蟹糕的精华,口感绵滑!烩饭仲加入了香葱同姜汁,去除左蟹的腥味之外,更将味道升华!真心觉得呢度菜做得非常出色,将中式的

我同朋友一早已经饥肠辘辘,一坐低急不及待叫左几样菜式:

Beef tartare 牛肉他他

烩饭以煲仔饭的瓦煲上菜,可以保持烩饭温度。烩饭散发著浓浓的蟹膏味,未食落口已经感受到真材实料!烩饭内每中粒饭都充分吸收左蟹糕的精华,口感绵滑!烩饭仲加入了香葱同姜汁,去除左蟹的腥味之外,更将味道升华!真心觉得呢度菜做得非常出色,将中式的食材与西式的煮法完美结合!难怪唔少食客都有点呢道菜!

Homemake Lemon Tart
饭后要食返个甜品先够完满,点咗个柠檬挞试试。柠檬挞挞皮好脆,内里系轻盈的柠檬味吉士,酸酸的很fresh !挞上面有轻盈的蛋白,配上蓝莓同粟米片,软软的脆脆的,口感独特有层次!

呢间餐厅每道菜都有惊喜,摆盘同味道都非常出色!绝对系可以encore 之选!
2024-08-19