餐厅: 潮庭 (星光行)
资讯:

餐厅: 潮庭 (星光行)
资讯:

2022-06-23 3134 浏览
同友人去尖沙咀行街,佢话想去饮茶。一路沿著星光大道行,行行下见到一间叫做星光行既商场,就打算入去望下。入佐商场一路行竟然发现有两间酒楼,一间叫翠园,另一间就系潮庭。友人话食过翠园,所以想试下食潮庭。一入到去,见到餐厅满座率7成,相信食物既味道都唔会话太差既。我地叫佐一个沙爹金钱肚,沙律炸虾角,豉汁蒸凤爪,水晶虾饺皇同埋蒸肠粉。1) 沙爹金钱肚先讲沙爹金钱肚,金钱肚味道超重沙爹味,同出面既酒楼比,呢间既金钱肚系重口味少少,但就岩哂重口味既我。钟意食重口味既你黎到一定要点呢个点心呀。2) 蒸肠粉至于净肠粉,肠粉既皮好薄,呢个真系整得好,因为出面既肠粉好多时都厚皮。配上甜酱同埋花生酱一齐食简直系一流,好食到停唔到口。3)水晶虾饺皇虾饺同样地做得出色,虾饺最紧要就系外皮,虾好多,啲虾食得出系新鲜既。4) 炸虾角炸虾角入面虾好多,啲虾食得出系新鲜既,外皮酥脆,点埋沙律一齐食,系正既。5)豉汁蒸凤爪豉汁蒸凤爪入面既花生配上啲豉汁食好香口。总括而言,呢间酒楼既点心相对较重口味,非常岩我胃口,钟意重口味既你一定要黎试下食呢度既点心。😆😆😆

1) 沙爹金钱肚

沙爹金钱肚

2) 蒸肠粉
配上甜酱同埋花生酱一齐食简直系一流,好食到停唔到口。

蒸肠粉

3)水晶虾饺皇

水晶虾饺皇

4) 炸虾角

炸虾角

5)豉汁蒸凤爪
豉汁蒸凤爪入面既花生配上啲豉汁食好香口。

豉汁蒸凤爪

2022-01-12