2021-11-08 413 浏览
自从屯马线开通后,屯门来九龙城方便左好多。九龙城呢间见见面,店舖装修富有中国特色,座位宽阔舒适。今日天气突然冻左好多,于是同朋友决定晏画入来食热辣辣野暖下胃。QR code自助落单,有麻辣度、葱蒜份量选择,我地决定挑战自我,酸菜鱼同毛血旺都拣左中辣多麻,多葱蒜。毛血旺 $118:毛血旺好大碟,红红一碟布满辣椒同麻椒,第一啖未习惯就感觉辣得好刺激,辣到忍唔住每人叫左一碗白饭,之后慢慢就习惯到。入面鸭血、猪肠、牛柏叶、黄喉、午餐肉、木耳、芽菜、鱿鱼、薯粉等,材料丰富,配料食极都有咁,相当抵食。酸菜鱼 例牌 $188:生鱼片厚身大块,骨唔多,本身萝卜、酸菜不少,欣赏汤底同鱼片好够热,所以食落感觉好够辣,汤头酸辣香气足,麻籽好多,带点香菇鲜香味。朋友误以为姜片系笋,咬完不断强调姜好辣,果种辣颇持久,话比泡椒同麻淑粒仲辣。最后辣到忍唔住饮枝竹庶茅根同加多宝,最后叫埋解之最辣桂花冰粉$30:冰粉可以根据自己喜好加适量糖份,桂花清香,冰粉透明滑身,解辣一流~

毛血旺

最后辣到忍唔住饮枝竹庶茅根同加多宝,
桂花冰粉
2021-11-08