2008-08-06
七月十一日, 今日终于顶唔顺, 一定要去《穴》试吓佢个「杂绵刺生饭定食」!虽然好似几贵咁, 成 $88, 但冇加一, 同埋如果啲刺生系新鲜, 份量又足既话根本唔算贵。今次又可以坐房, 同埋都算系我落单落得最快既一次, 话都冇咁快, 个「杂绵刺生饭定食」嚟啦! 成台既午餐嚟得最快系我㖞! 唔会要等好师傅切好耐呢!哗! 好大碗呀!!先讲个面豉汤, 依然咁好饮, 冇失水准 ;啲酸瓜菜虽然我唔好, 但呢度既酸菜比较易入口, 所以我次次都可以食晒 ; 讲噃主角, 哗! 好靓仔㖞! 同埋睇个款啲刺生都好多, 食落口, 样样都够新鲜, 有新鲜度达 90 %, 最钟意佢啲刺生鱼全部都唔切片, 成件鱼腩咁上, 厚到最少切到四片出嚟, 劲够口感, 啲同事每次睇到我挟起啲 "鱼腩" 都会哗声四起,,("鱼腩" 即三文鱼、剑鱼、𫠒红鱼、油甘鱼) 啲带子粒都几多, 有成六粒, 海胆算几新鲜, 唔会觉得好腥, 特大甜虾够肥美, 右边白色果片系鱿鱼, 面头切咗好多好靓既花纹, 又系够鲜味,玉子应该加咗啲蟹柳肉, 够厚有层次感, 唔错,连片北寄贝都特登整到咁有美感, 其他都几好, 呢个刺生饭 $
虽然好似几贵咁, 成 $88, 但冇加一,
同埋如果啲刺生系新鲜, 份量又足既话根本唔算贵。
今次又可以坐房, 同埋都算系我落单落得最快既一次,
讲噃主角, 哗! 好靓仔㖞! 同埋睇个款啲刺生都好多,
食落口, 样样都够新鲜, 有新鲜度达 90 %,
最钟意佢啲刺生鱼全部都唔切片,
成件鱼腩咁上, 厚到最少切到四片出嚟, 劲够口感,
啲同事每次睇到我挟起啲 "鱼腩" 都会哗声四起,,
("鱼腩" 即三文鱼、剑鱼、𫠒红鱼、油甘鱼)
玉子应该加咗啲蟹柳肉, 够厚有层次感, 唔错,
连片北寄贝都特登整到咁有美感, 其他都几好, 呢个刺生饭 $88 其实系超抵食!
仲要咪睇佢好似唔系好多咁, 我食到尾都开始放慢晒手脚, 好饱....... 但好满足!
至于其中一个女同事今次就试咗佢哋既拉面,
同事话猪软骨依然好食, 个汤底我都试过好好饮, 只系啲拉面就差啲...
佢呢个拉面仲跟几件寿司, 成个 set lunch 都系 $48, 好抵食㖞!!
另一位女同事就食噃好耐冇食既「滑蛋猪扒饭」,
佢话呢度既「滑蛋猪扒饭」有水准, 好食过好多日本料理店啦!
当然唔少得跟三片几靓仔既三文鱼同啲昆布, 都系 keep 到水准。
再另一位女同事就叫噃个猪软骨饭, 今日既小食仲系炸薯角, 正呀!!
本来以为我会有甜品食, 点知都有㖞! 今次仲要系我都好钟意既薄荷朱古力,
哗~~~~~~~~~~~ 天气咁热下食个薄荷雪糕, 正到晕呀!!
今次真系食得好满足! 食饱成个人开心晒!! 可以继续努力工作啦!
更详细资料及图片请看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=9376