2022-12-11
居酒屋系最适合朋友聚会既地方,今日约咗一位老朋友去尖沙咀既炎鸟羽聚旧。餐厅环境宁静,装潢充满日式风格,特别系菜式木牌、屏风同木家私。落完单之后就送上前菜,前菜有我最钟意既牛蒡,另外二款系菠菜同青瓜萝卜。- 刺身拼盘拼盘有三文鱼、剑鱼腩、油甘鱼等六款刺身。大部分刺身都好新鲜,除左剑鱼腩太多筋令人比较失望。- 鸡肉棒鸡肉棒系每次食居酒屋必叫既食物🤩。鸡肉入面无加好多鸡软骨所以更加软绵松化,蘸上酱汁之后口感更加细滑。- 日式秋葵豚肉一层好薄既豚肉包住秋葵,豚肉带少少油脂,秋葵可以平衡返豚肉既油脂,配搭得宜👍🏻- 牛舌厚切牛舌真系好厚身,肉汁丰富,调味适中。- 浦烧鳗鱼鳗鱼好细件,肉质都几嫩滑,而且酱汁好香甜。- 烧日本茄子朋友以为系类似港式烧茄子所以叫左,点知原来好细件🤣,不过更可以食到日本茄子既原汁原味。- 鸡皮饺子鸡皮饺子外皮酥脆带少少烟韧,而且充满肉汁,真系好邪恶😋饮品方面我哋叫咗巨峰梳打,配上串烧一流。总结而言,炎鸟羽既串烧令人印象深刻,刺身都唔错,的确系聚会嘅好地方!
前菜
- 刺身拼盘
刺身拼盘
- 鸡肉棒
鸡肉棒
- 日式秋葵豚肉
日式秋葵豚肉
- 牛舌厚切
牛舌真系好厚身,肉汁丰富,调味适中。
牛舌厚切
- 浦烧鳗鱼
鳗鱼好细件,肉质都几嫩滑,而且酱汁好香甜。
蒲烧鳗鱼
- 烧日本茄子
烧日本茄子
- 鸡皮饺子
鸡皮饺子外皮酥脆带少少烟韧,而且充满肉汁,真系好邪恶😋
鸡皮饺子
饮品方面我哋叫咗巨峰梳打,配上串烧一流。
巨峰梳打