2020-03-08
肺炎疫症令到连旅行都要无限期delay, 唯有同朋友留系香港食餐饭gathering补数啦! 尖沙咀厚福街系美食集中地, 特别系H8整座都系新兴食肆, 其中一间餐厅名字几有趣, 好奇上去望望。正好12点左右刚营业, 看看menu刚巧有lunch-set供应, 价钱不太贵, 就入去试试。餐厅内天花上挂了多把油纸伞, 墙上更贴了不少清酒招纸, 布置很有日系气氛。我就拣左【渔师特选刺身定食】HK$158定食包括有沙律、前菜、面豉汤沙律酸酸的很开胃, 前菜系一只炸饺子, 外皮脆, 入面既猪肉甜甜地有肉香, 但面豉汤味道过咸。刺身卖相很新鲜, 鱼类刺身均为厚切, 三文鱼有鱼香, 近皮位置爽; 油甘鱼甘香带鲜; 带子肥美鲜甜; 海胆份量虽少, 但入口即溶, 非常鲜甜。当日因甘虾缺货, 餐厅以两只甜虾取代, 味道同样鲜甜。还有一碗暖暖既日本米饭食, 够饱肚。另外+$15 追加左吉列蟹肉忌廉饼: 外脆内软, 甜甜软滑半固体忌廉, 但蟹味唔太突出定食没有跟饮品, 所以就另外散叫【菠萝乳酸梳打】HK$58 (可自选含酒精/无酒精)我就拣左无酒精, 乳酸梳打很有汽, 甜中带微酸, 仲有几件菠萝果肉。有支雪条
我就拣左【渔师特选刺身定食】HK$158
定食包括有沙律、前菜、面豉汤
另外+$15 追加左吉列蟹肉忌廉饼:
外脆内软, 甜甜软滑半固体忌廉, 但蟹味唔太突出
定食没有跟饮品, 所以就另外散叫
【菠萝乳酸梳打】HK$58 (可自选含酒精/无酒精)
我就拣左无酒精, 乳酸梳打很有汽, 甜中带微酸, 仲有几件菠萝果肉。有支雪条慢慢溶, 慢慢饮到最后, 味道都冇转淡。