2020-07-11
之前已经嚟过为食仔食卜卜蚬,好好味,印象好深刻,事隔半年,又想起食卜卜蚬,所以今日就专登订枱同老公一齐撑枱脚。呢度嘅主打当然就系卜卜蚬啦,不过除咗卜卜蚬外,其他火锅配料都好高质素,所以今次都系每样点啲,试吓其他嘢。首先我要力推佢嘅XO酱,因为出面打边炉,就算较高质嘅火锅店都未必有提供XO酱,而呢度嘅XO酱系佢自家制,真材实料,香而不辣,所以唔好意思,我忍唔住食咗佢半樽😅😅因为之前食过卜卜蚬,所以今次打算试吓另一啲新嘢,就决定叫招牌龙虾海鲜㖞。店员一放低我就感觉到里面相当丰富,所以忍唔住开盖睇吓,比相机食先!大概等咗10分钟,终于水滚食得啦!指定动作,首先饮啖靓汤先,汤底非常鲜甜,带点橙黄色,有海鲜汤底嘅味道。而且呢个龙虾海鲜锅真系非常足料,首先当然系主角龙虾一大只,另外仲有八只大海虾,下面有大量娃娃菜、什菇、豆腐,所以连菜都唔需要另外再点喇!龙虾肉质厚实,爽口弹牙,食得出佢系新鲜龙虾而唔系急冻嘅龙虾。而佢嘅大海虾同样新鲜爽口,娃娃菜虽然喺锅入面只不过系一个配菜,但佢索哂龙虾上汤,非常入味,真系连条菜都好食过人。努力地扫清锅底后,重新添加汤底,就开始食牛肉啦。顺带一提,如果叫龙虾锅的话,
女店员强烈推介我哋试吓呢款「封门柳」,见佢介绍嘅牌写住每只牛只有两块,讲到咁巴闭,冇理由唔试吓啫!一食之下,真系要赞叹一吓!果然系优质推介,牛肉切得比较薄身,食落牛味重得来又不失嫩滑嘅口感,同埋只系要细碟都已经好大碟,两个人食份量非常之足够。
五色饺子拼盘已经有齐哂餐牌上面嘅不同款式饺子,包括:芫茜猪肉饺、鲜虾水饺、鲜虾云吞、韭菜饺、黑松露鲜虾饺,当中以黑松露鲜虾饺做得尤其出色,黑松露味道相当突出,钟意食嘅朋友一定觉得非常香!