2023-09-10 91 浏览
我钟意日本嘅打边炉,汤底系清水加一块昆布。如果香港,我就钟意牛乳汤底或者芫荽皮蛋。我之所以有咁嘅选择,系因为咁样可以尽量避免人造嘅味精汤底盖过食材本身嘅味道。而除左牛乳汤底,其他嘅我都基本上唔会饮。 🍖 今次是呢一间好特别,喺用鸡汤做汤底,而且连埋花胶一齐煲。店员推介先饮汤,咁都要比面饮一两啖。结果上瘾了。净系鸡汤嘅颜色呈现金黄,已经非常吸引。但汤真系好鲜好甜。而且个种鸡汁嘅味道,一定唔喺史x生鸡汤嘅味可以媲美。上面又冇多余嘅鸡油,相信师傅喺上枱前都做咗好大工程既隔油工作。我地一路饮一路食。挣扎左好耐,都唔俾店员帮我地加汤,因为加落去系猪骨汤,我地实在唔舍得鸡汤嘅味道。 🍖除左响铃,同埋菜系大路野之外,我地又特别叫左几样平时小啲叫嘅料。牛骨髓,比起平时食开嘅猪骨髓,一劈劈咁散开,哩𠮶成条黎煮,都可以保持到实净嘅口感,点少少酱汁,就成条鼠入个口。猪肚贡丸,我以为会用猪肚琢成好细粒,混合肉丸,点知一啖咬落,成旧猪肚弹出嚟,而且保持爽脆,好有惊喜。最正系鲜荀尖片,佢好有心机咁切到成把梳咁,咁就好似的面条,多左好多位置挂住啲鸡汤。就系咁,鸡汤升华左鲜嫩嘅笋片去到另外一个层次。 🍖手切谷饲牛,摆

🍖手切谷饲牛,摆盘好靓呀,牛味好足,重铺到成朶花咁。我将佢放系明祯BB个广告牌前边,当送咗花俾佢架啦!

🍺✨️其中一杯饮品我地叫左桂花酸梅汤。虽然今次嘅食物,由于处理得宜,并会造成太多嘅油腻感觉,但系饮一杯冰凉嘅特饮,跟程序都系打边炉既指定动作。酸梅汤嘅甜,同桂花嘅香味,令到哩个指定动作,完美落地。

一间有心机准备材料,摆盘,味道既餐厅,就算佢唔讲,客人一样会感受到。希望佢地继续保持水准。