2023-03-05 40 浏览
《 西环特色餐厅劲多打卡位复古古宅 》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧首先我第一次见到个餐厅名嘅时候,都估到呢间餐厅唔系咁普通。入到餐厅门口第一眼嘅感觉好似Cafe,但系上到楼上见丁一条长长楼梯嘅时候,有好多艺术品,又有一种异国民族风,又有种神秘嘅复古古宅风,真系劲多打卡位,入到嚟别有洞天,真系估佢唔到。青柠冻蚬 $118炒蚬砌似到成个莲花一样,蚬肉新鲜又爽口,酱汁系泰式酸辣酱,有青灵嘅味道,所以好开胃。火炙油甘鱼薄片 $108油甘鱼经过火枪逼出油脂,上面再放上三文鱼籽,鮨香味令人回味无穷。香煎鸭肝配封门牛柳 $278首先鸭肝一啖咬落去入口即溶,成个口都系油脂香。令外封门牛柳系厚切,3成熟就啱啱好可以锁住肉汁,食落牛肉味好香浓,口感又软腍。抹茶烧羊架 $258足足有两只手掌咁大嘅烧羊架,食之前要滴管注入酱汁。羊架先用抹茶腌制再拎去烧,外皮烧到微微焦香,内层肉质依然鲜嫩多汁,抹茶可以中和羊嘅骚味,食完又有抹茶嘅回甘。冇谂到抹茶同羊架又会咁合拍!Out Of The Dark $96青色嘅香槟杯cocktail,酒底用左Tequila,再加入多款清新嘅菠萝汁、青柠汁,最后
《 西环特色餐厅劲多打卡位复古古宅 》

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

青柠冻蚬 $118

火炙油甘鱼薄片 $108

香煎鸭肝配封门牛柳 $278

抹茶烧羊架 $258

Out Of The Dark $96
青色嘅香槟杯cocktail,酒底用左Tequila,再加入多款清新嘅菠萝汁、青柠汁,最后再加入Green Chilli ,口感好refreshing。

SPECIAL COCKTAILS
Pink Lady $92
睇个名就知道系粉红色嘅Cocktail,用左Vodka加上西柚同埋红石柚,另外特别在于杯身洒上爆炸糖,味道充满果香嘅酸甜。

丸久小山圆玄米柚子梳打 $46
一串三粒口感烟烟韧韧嘅小丸子,配上丸久小山圆玄米茶,颜色黄绿色甘甜又带玄米香,另外仲有柚子嘅酸甜味,可以中和油腻感。

桂花金橘苹果沙冰 $55
橙色嘅沙冰上面放左三片苹果果肉,第一啖就饮到香浓嘅金橘同埋苹果嘅果甜味,又有啖啖桂花嘅清香。

迷幻蘑菇
依款甜品首先会用玻璃罩罩住,之后店员会打开玻璃罩,然后就会见到烟雾离漫嘅感觉。蘑菇表面系红色,但系相信食咗都唔会中毒,入面酸酸地其实系士多啤梨果酱,另外菇身就系芒果雪葩,充满芒果嘅果香味。