2024-12-11
📍中环男朋友生日话想食好啲,但又想食中菜,上网揾到呢一间,可以望住海景慢慢叹。粤韵飘香周未早午餐$638 Per Guest我哋拣咗桂花茶,都有一个火热住,确保茶嘅温度。前菜 Appetizer五代同堂 Five Fortune意油带子20年古越龙山浸鲍鱼昆布甜酸意大利番茄仔慢煮泡椒乡子皇鸳鸯簥头头盘劲有特色,每一样都好特别,鲍鱼蛋呀,煮得啱啱好,泡椒蛏子有好特别,蕃茄仔酸酸甜甜,仲要剥晒皮,有心思。花胶云吞鸡汤个汤劲清甜,一碗有两块花胶,食落去都食到唔系普通cheap嘢。蒜香榄菜龙虾主菜可以拣龙虾或者马友鱼,我哋两个都拣咗龙虾。一人有半只龙虾,龙虾都好大只。炸到脆卜卜,有小小避风塘嘅感觉,但内里肉质仲好嫩滑。点心盐焗虾饺点心入面,最钟意食呢个虾饺,晶莹剔透,虾肉大粒有弹牙。西班牙黑毛猪酥椒盐脆豆腐香脆虾多炸嘢方面都好好食,黑毛猪酥好特别,又好香嘅黑胡椒味。贵妃玉露呢个系近期食过最好食嘅甜品,同普通杨枝甘露唔同,呢个系西柚底。好香甜,一定要encore。即焗蛋挞即焗蛋挞,热辣辣。姜汁糕呢个又系好出色,浓郁嘅姜汁味。而且一层层,好有口感。马拉糕唔会太甜,又有好香嘅味道,口感软腍。唐述 (
粤韵飘香周未早午餐
$638 Per Guest
我哋拣咗桂花茶,都有一个火热住,确保茶嘅温度。
前菜 Appetizer
花胶云吞鸡汤
蒜香榄菜龙虾
点心
盐焗虾饺
点心入面,最钟意食呢个虾饺,晶莹剔透,虾肉大粒有弹牙。
西班牙黑毛猪酥
椒盐脆豆腐
香脆虾多
炸嘢方面都好好食,黑毛猪酥好特别,又好香嘅黑胡椒味。
贵妃玉露
即焗蛋挞
即焗蛋挞,热辣辣。
姜汁糕
呢个又系好出色,浓郁嘅姜汁味。而且一层层,好有口感。
马拉糕
唔会太甜,又有好香嘅味道,口感软腍。
唐述 (中环)
中环金融街8号国际金融中心商场3楼3101-07号舖