2018-11-16
今日撇低肥仔同朋友去食北京菜,比较少食中餐,今次拣呢间「北京老家」系因为朋友食过觉得好食带我地黎食,佢都有几间分店,事日系湾仔呢区,所以就系湾仔分店食。餐厅装修几骨致同几有味道,好似真系系内地既餐馆食咁。好多选择,价钱都ok。前菜见张枱几得意又影下四喜烤麸 $78「四喜」即系冬笋、冬菇、金针菇同埋木耳,而烤麸系香港真系比较少有,烤麸系面筋既一种,搓揉后经过多次水洗面团,然后再发酵蒸熟而成。点解佢好似海绵咁有一个个洞?因为发酵既时候面团会产生气孔而形成。我自己几中意食烤麸,虽然佢系上海菜,但都叫左一碟做前菜,不过佢系热上,主要用左生抽、麻油、糖烹调而成,味道偏甜,加上烤麸好似海绵咁会索汁,好惹味。大娘烧肉饼(2个) $108可以拣猪肉或者羊肉,我地叫左4个都系羊肉,上枱见到几靓仔,烧饼表面烘得微焦,不过食落有啲浆口唔够松软,硬身左少少,但羊肉用孜然少过,再加上少少辣椒,好香口,如果包身冇咁粉再软身返就更好!北京填鸭(半只) $218食北京菜要食「北京填鸭」,叫左半只试下,味道我就觉得正常,冇话特别有惊喜,皮脆但可以更脆,有带肥膏,但唔够油脂香,鸭肉口感都一般,整体比我预期中差左啲。豆沙高
餐厅
装修几骨致同几有味道,好似真系系内地既餐馆食咁。
好多选择,价钱都ok。
前菜
见张枱几得意又影下
四喜烤麸 $78
大娘烧肉饼(2个) $108
北京填鸭(半只) $218
豆沙高力(6粒) $88
朋友们好快手地食左2粒我先记得要影相,佢本身系有6粒。相信会食下中国菜既你唔会对豆沙高力陌生,其实「高力」系指将蛋白打至企身,再加生粉等等既材料搅成蛋白浆,而豆沙高力系会入面包豆沙馅再拎去炸,然后「碌沙」,姐系沾砂糖上食。要做到外脆内滑,而且唔会太过空气感,呢到做得唔错,美中不足系豆沙馅实在太少。
唔错既中国菜,都算正宗,虽然食物唔系最最最完美,但以呢个价钱呢个装修黎讲已经完全附合性价比,同朋友们黎唔错。