2020-10-03
早两日行过蚬壳街以前Mori个位见到有新日本餐厅开,今日就即刻过去试下。打开Menu, 好多唔同选择,刺身、寿司、卷物、铁板、Pizza乜都有,仲要唔系平时日本餐厅食到好闷𠮶d菜式。我地先叫几款推介嘅寿司:赤身、虾味噌熟虾、蟹膏豆腐蟹肉、七味姜烧帆立贝、酱烧三文鱼炸虾卷。赤身寿司虾味噌熟虾蟹膏豆腐蟹肉七味姜烧帆立贝酱烧三文鱼炸虾卷几样都好味都几特别,尤其系赤身寿司,同平时食到嘅橡胶吞拿鱼好唔同,必食!之后见到有个铁板麻婆豆腐茄子,咁搞笑就决定叫黎试下伏,仲叫左几样串炸:海苔墨鱼他他、西京豚肉韮菜、天使虾。同埋推介嘅蟹膏豆腐鳕鱼干,麻婆豆腐茄子海苔墨鱼他他+西京豚肉韮菜天使虾蟹膏豆腐鳕鱼干估你唔到个麻婆豆腐茄子一d伏都无,有花椒油香味又唔会太辣,上面加左芝士一齐焗味道好夹,配埋送嘅蒜蓉包,一啖接住一啖极速食完,有惊喜!串炸个墨鱼滑够哂弹牙,入面仲有唔少墨鱼肉,炸皮唔厚劲香口。西京豚肉韮菜嘅豚肉好嫩滑同Juicy,配埋西京汁好好味。天使虾大大只,炸得好酥脆,虾壳都可以食埋,虾味浓郁,绝对唔系一般嘅胶虾。蟹膏豆腐鳕鱼干好浓味,啱哂送酒。见个胃仲有d位,就叫埋推介嘅究极金龙卷同焦糖玉子烧。究极
赤身寿司
麻婆豆腐茄子
海苔墨鱼他他+西京豚肉韮菜
天使虾
蟹膏豆腐鳕鱼干
蟹膏豆腐鳕鱼干好浓味,啱哂送酒。
见个胃仲有d位,就叫埋推介嘅究极金龙卷同焦糖玉子烧。
究极金龙卷
焦糖玉子烧
个究极金龙卷上枱嘅时时侯哇左一声,估唔到咁大份,仲要好好味。
焦糖玉子烧又系惊喜之作,上面焦糖面好似食creme brulee咁,同玉子烧咸甜交缠,推介!
食到呢度已经爆到上心口,同师傅倾左阵计,佢话有个off menu嘅芝士蛋糕问有无兴趣试下,甜品第二个胃紧系无问题啦。
芝士蛋糕配威士忌枫糖浆
原来呢个芝士蛋糕唔系一般嘅芝士蛋糕,系配上威士忌枫糖浆,首先个蛋糕入口好幼滑已经系上品,再配埋糖浆少少酒味甜味真系一绝。
总括嚟讲,呢间野有创意又好味,食左咁多有质素嘅野都只系6百几蚊,喺呢一区真系无得输,立即成为我嘅日本菜饭堂。