朋友好钟意食铁板烧,佢话听人讲呢一间铁板烧都几唔错,价钱都算系经济实惠,于是大家就试一试,而整体菜式都令人满意,摆盘完全唔敷衍,而某啲菜式嘅酱汁都令到我觉得几回味。‣ 商务铁板一人前 $788· 先付沙律菜配酸醋汁,都确实系开胃嘅好帮手。· 菊志の茶碗蒸茶碗蒸入边摆咗一啲松叶蟹肉,蒸蛋本身都相当滑溜,鲜味十足。· 高知炙烤鲣鱼鲣鱼嘅处理我都好满意,豆乳酱作伴再加上黑蒜油醋,肉质相当之细嫩幼滑,放入口嘅时候极之满足,而豆乳酱都令到个口感更加丰厚。· 幸の海洋二品帆立贝嘅配汁别出心裁,绿色嘅系枝豆汁;另一边就系白贝柱汁,而帆立贝煎得啱啱好,生熟度控制得好好,食得出帆立贝本身嘅鲜味。而另一道菜就系清酒煮蚬,啲蚬相当新鲜,而且带有浓郁嘅海鲜风味,每一只啲肉质都相当饱满,仲充满住牛油香味,令人相当之赞叹。· 虎虾虎虾旁边嘅系法式龙虾汁,如果想食到虾本身嘅鲜甜味,就咁食就可以。法式龙虾汁味道相当之浓郁,钟意比较重口味嘅话,绝对推荐搭配法式龙虾汁一齐食,啖啖肉之余仲有龙虾嘅香味爆出嚟。· 铁板香煎鹅肝鹅肝咬落去相当之嫩滑香口,但系我自己几钟意佢系搭配焦糖苹果,鹅肝搭配酸甜嘅嘢绝对系冇得输,而鹅肝嘅份
2041 浏览

‣ 商务铁板一人前 $788

· 先付
沙律菜配酸醋汁,都确实系开胃嘅好帮手。

· 菊志の茶碗蒸
茶碗蒸入边摆咗一啲松叶蟹肉,蒸蛋本身都相当滑溜,鲜味十足。

· 高知炙烤鲣鱼

· 幸の海洋二品

· 虎虾

· 铁板香煎鹅肝
鹅肝咬落去相当之嫩滑香口,但系我自己几钟意佢系搭配焦糖苹果,鹅肝搭配酸甜嘅嘢绝对系冇得输,而鹅肝嘅份量绝对唔细,咬落去嘅时候真系满满嘅幸福感。

· 和牛薄烧 & 京の野菜
师傅问我哋要几成熟,咁我就答佢五成熟,睇住师傅手势烧得啱啱好。旁边嘅系茄子慕丝,大啡菇以及翠玉瓜。而和牛肉片包裹住香蒜同埋葱,所以咬落去嘅时候口感十足,嫩滑脆口不停交缠,加埋牛肉本身嘅香,铁板烧就食呢啲。

· 菊志炒饭
炒饭本身就有一啲樱花虾干增添碗饭嘅口感,而且上面仲有少少黑松露,令到个炒饭更加香。每粒饭都炒得粒粒分明,就算食到呢到觉得有啲饱饱地,都系会忍唔住清晒成兜饭。而旁边都仲有渍物荞头,酸酸地易入口。

· 汤品
食到差唔多面豉汤就送到上嚟,暖胃之余都为呢一餐做一个收尾。

· 甜品
甜品系豆腐雪葩,我自己就好钟意呢个甜品,觉得系令到个口腔清新咗之余,带住豆香嘅余韵离开真系好满足。