2024-12-16
见到好多人推介呢间铁板烧,所以早几日去咗试吓,顺便同大家分享🤩-🍱商务铁板一人前 ($788)🥗先付及饮品前菜系开胃新鲜嘅沙律,而饮品系佢哋自家制作嘅玄米茶,店员同我哋讲话佢哋嘅玄米茶系由自己炒制嘅糙米加绿茶制成,茶香同米香好平衡,味道温润,几值得一试😋-🍥菊志之茶碗蒸喺茶碗蒸上面加咗鲜百合同海苔,味道更加鲜美,口感亦都更加丰富😍🐟高知炙烤鲣鱼炙烤鲣鱼独有嘅烟熏香气,鱼肉嘅口感入口即化,配上basil oil味道好特别,食落好开胃☺️🌊幸之海洋 二品餐厅会选用时令嘅海鲜,今次我哋试嘅系帆立贝,配上青豆酱食落去味道更厚更浓郁😙另外一道时令海鲜系日式清酒煮蚬,蚬肉全部都大大只而且好新鲜,食落去好鲜甜,而且完全冇沙🥳🦐虎虾铁板虎虾口感好爽口同弹牙,配上浓郁嘅法式龙虾汁食落去鲜味更加升华🤤🪿铁板香煎鹅肝呢度菜食落好有惊喜,鹅肝食落去完全唔show,而且熟度啱啱好,切开见到系完美嘅粉红色,配上佢哋嘅焦糖苹果更加中和咗油腻嘅感觉,小编平时唔算特别钟意食鹅肝,但系𠮶日都食得干干净净🙈🥩和牛薄烧 牛肉嘅油花好靓,分布均匀,另外伴碟都好丰富,配上茄子慕丝,增添咗清爽嘅感觉,另外亦都有铁板煎南瓜同翠玉瓜,食
🍱商务铁板一人前 ($788)
🥗先付及饮品
🍥菊志之茶碗蒸
🐟高知炙烤鲣鱼
🌊幸之海洋 二品
🦐虎虾
🪿铁板香煎鹅肝
🥩和牛薄烧
牛肉嘅油花好靓,分布均匀,另外伴碟都好丰富,配上茄子慕丝,增添咗清爽嘅感觉,另外亦都有铁板煎南瓜同翠玉瓜,食落去香甜开胃,作为主菜几出色🥸
🌿炒饭及汤品
铁板炒饭嘅味道亦都唔错,食材新鲜,香气十足,炒饭粒粒分明,而且饭粒饱满🫶🏻
不过如果汤品可以再精致啲就更好啦,用味噌汤感觉略为失色👀
🍨甜品
是日甜品系黑芝麻雪糕,上面仲加咗啲果仁作为点缀,雪糕嘅口感绵密,甜度适中,作为晚餐嘅结尾几唔错🫶🏻
餐厅座位唔多,但系用料上乘,味道亦都唔错,而且以晚市铁板烧嘅价钱嚟讲性价比真系几高,另外服务都好好,如果想试吓日式铁板烧嘅话不妨一试😙