十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
2017-10-22 233 浏览
铜锣湾既呢间火锅热店主打怀旧风,无论装修定系餐具都营造到怀旧既感觉,仲要有得一边听住80年代既金曲,一边落住野食十下十下,真系好有FEEL🎶👁‍🗨 十下精选二人套餐 + 冬瓜茶(瓶)💲358/1位 + 10打边炉紧系要拣个好既汤底,话晒成兜野啲味都系睇佢头😂呢个套餐既汤底有得四拣一,我地拣左个一般火锅店唔会见到既补身火瞳花胶鱼肚鸡汤😎煲左一阵之后店员就帮我地捞起左只半边鸡,比我地就咁饮下啲汤☕️只鸡比预期中好得多,啲鸡肉不特止无鞋仲要系嫩滑既🐔个汤饮落感觉腍腍地,应该系啲胶质慢慢出紧黎😏不过其中一个要留意既就系花胶鱼肚啲胶质搞到成兜野好易黐底,要间唔中搞下个底先得😳落左野食等佢滚既时候就混酱,我钟意好似食百味咁酱油捞蒜,感觉香口啲😛特别推介几样野食,其中一样系🌟蟹肉蟹粉饺,饺子个皮都几薄,落既时候小心啲,唔好整穿个皮,入面系爆晒馅既蟹肉同埋蟹粉,食落真系几重蟹味🦀另一样推介既系🌟十下三宝滑,三宝有鲜打盐蛋黄虾滑、辣椒马蹄牛筋滑、港式腊肠鲮鱼滑,听到啲名已经觉得好有特色,食落亦都真材实料🤗最钟意鲜打盐蛋黄虾滑,因为间唔中真系有啲咸蛋黄,同🦐滑系几夹🥚辣椒马蹄牛筋滑亦都唔错,有少少辣辣地够惹

十下精选二人套餐

蟹肉蟹粉饺

十下三宝滑

另一样推介既系🌟十下三宝滑,三宝有鲜打盐蛋黄虾滑、辣椒马蹄牛筋滑、港式腊肠鲮鱼滑,听到啲名已经觉得好有特色,食落亦都真材实料🤗最钟意鲜打盐蛋黄虾滑,因为间唔中真系有啲咸蛋黄,同🦐滑系几夹🥚辣椒马蹄牛筋滑亦都唔错,有少少辣辣地够惹味,加埋马蹄食落好爽口☺️因为个人本身唔太好腊肠,所以就算港式腊肠鲮鱼滑啖啖腊肠肉我都无咩兴趣

三星葱酱爆贡丸 、蒜味香肠

仲有一样要推介就系🌟三星葱酱爆贡丸,三星葱系台湾出产,香港比较少有既,夹到上黎热辣辣要摊返阵先好食,因为入面真系爆汁,几有惊喜😈至于好似腊肠既蒜味香肠,食落系台湾肠既味道😮

脆炸响铃

六条脆炸响铃同平时食开既差唔多,唔会话好油腻越食越济,不过不失💁🏻

脆炸鱼皮

脆炸鱼皮就食得多,但系呢个餐包既系比较少见既脆炸鱼骨🐟望落好多好大条既骨,其实煲煲下会淋左系可以连骨食架🤔不过个人口味始终都系钟意香口脆卜卜既炸鱼皮多啲🙊

宽冬粉

呢个貌似粉丝但系比粉丝粗既其实系宽冬粉,放落去之后变左透明就食得,食落好弹牙兼夹有咬口,对于我呢啲烟韧控黎讲够晒过瘾👻

蔬菜拼盘

食到咁上下要食返个蔬菜拼盘消下济,有萝卜、冬菇、粟米、娃娃菜同埋生菜🥕🌽🥗

冬瓜茶

呢度无平时打边炉饮开既竹蔗茅根,所以就叫左壶冬瓜茶,饮落唔会话太甜,都颇为解渴💦

仲有不得不提既就系呢度既服务质素👍🏻,每个职员都好好,差吾多每次经过张枱都会望下我地个炉洗吾洗较大或者较细少少个火🔥,亦都会定期帮你加水💧,系呢一方面真系加左分🤓

整体黎讲呢个套餐几有份量,自认大食既我地就算清得晒啲野食都真系捧住个肚咁走🐷

🔛 整体评分(7.5/10)
十下精选二人套餐
蟹肉蟹粉饺