2020-06-25
身边有一位吾食地上生物嘅朋友,简单啲黎讲就系吾食猪牛鸡,同佢出街食野都几难拣食咩,不离都系西餐同埋日本菜,因为呢两种菜式算系比较多海鲜。素食当然都有同佢食过,食过一次咁大把啦,因为我自己本身就麻麻哋食素🙊今次咁啱揾到一间素食私房菜,又几特别,醒起自己都好耐冇食过私房菜。里面嘅座位比想像中更少,我谂有20个座位左右,但系同时客人都比我想像中多,我去戈晚系座无虚席㗎,可想而知呢家都真系多咗人系中意食素。里面嘅环境比人感觉好舒服,侧边有绿色嘅百叶帘,令人感觉好清新。晚市只有晚市套餐,前菜小食有4款,主菜有6款,200几蚊呢个价钱都有啲进取,不过试咗好冇食先再下定论。决明子菊花杞子茶向来吾系好识品茶嘅我,我谂只会识讲好饮同埋吾好饮😂呢度嘅茶我起码都叫做识讲系咩味,里面有几粒杞子,听讲杞子有明目嘅作用茶味香浓,饮落吾知点解有好重嘅荞麦味?养生嘅feel好明显,饮多几杯都吾怕,重点每饮完一壶,店员都会帮我地refill一次㗎,呢一点真系非常好。然后一黎就黎咗几道前菜,分别系醋渍子姜、凉拌青葵、韩式烧粟米同埋罗勒蕃茄蔬菜丸子。醋渍子姜:姜我系吾食架🙈不过我食入面嘅云耳,沾埋啲姜汁几开胃。凉拌青葵:我
决明子菊花杞子茶
醋渍子姜:姜我系吾食架🙈
不过我食入面嘅云耳,沾埋啲姜汁几开胃。
凉拌青葵:我原本系麻麻哋,但食落又觉得吾错,将秋葵切成一粒粒易咬好多。
韩式烤粟米:呢个真心推介,之所以叫韩式烤粟米,原来系因为上面有啲辣酱,所以有韩式风味,而更加估吾到嘅系粟米同韩式酱汁竟然match到粟米好清甜。
石榴子青木瓜沙律
沙律就食得多,石榴子青木瓜沙律真系第一次食😳石榴子嘅口感原来系脆脆哋咁,咬落口有啲似爆珠,一咬就会爆开😂仲有花生、木瓜丝同埋青柠,几样野加埋一齐比我想像中match,仲好开胃tim。
牛肝菌花椰菜汤
平时嘅西汤黎讲,好多款我都啱,尤其系野菌汤同埋忌廉汤最为得我欢心。呢个汤我会觉得好似野菌汤,表面咁样睇已经见到大量嘅野菌喺汤入面,味道非常香浓!中意菇类嘅人一定会好中意呢个汤。跟住讲吓椰菜,椰菜事先被打成蓉,饮落口就feel到大量嘅椰菜花蓉,口感好丰富。
黑松露芝士炸薯球
呢道应该会系我最中意嘅菜式,一黎我中意黑松露,二黎中意食芝士,三黎中意薯仔,简单啲黎讲就系冇可能吾中意呢道菜
切开一半比大家睇吓,系满满嘅黑松露同埋薯仔呀!黑松露味非常香,芝士嘅数量都吾少,但比人感觉又吾会话好漏呀,呢样野好难得。薯仔嘅味道同埋口感都同薯茸好似,绵绵哋咁
日式蒟蒻伴荞麦面
架吾中行戈啲零食店同埋某间大型过江龙日式杂货店,都吾难见到一只蒟蒻啫喱嘅零食,但点谂都冇谂过蒟蒻可以配荞麦面黎食同我记忆中嘅冷面一样,有大量嘅紫菜丝,伴以荞麦面黎食,美味又健康重点想讲讲蒟蒻,同我平时食戈啲蒟蒻嘅口感系一样嘅,林林哋咁,不过喺呢度就变咗咸味。
士多啤梨豆腐布丁
最后仲有甜品送,士多啤梨豆腐布丁表面有大量嘅士多啤梨酱,但系味道真系偏甜如果淡番啲就perfect池,反而底下嘅豆腐布丁几好食,豆腐味好明显,有啲似食紧豆腐花食落好smooth呀。
比较少讲一间餐厅嘅服务质素,因为大多数都系咁上下,但呢度嘅服务质素真系非常值得称赞!有位男店员叔叔,系得佢一个楼面,由入餐厅戈下去到我地用餐完戈下,态度都非常友善如果系老板就真系好亲力亲为,如果系员工就更值得称赞,真系完全为客人著想。