2024-07-03
朋友仔升职加薪话请食饭,咁我就唔客气了,揾左系湾仔呢间食铁板烧,未岀发已经好期待。叫左个秋田二人餐,先放一盘新鲜海鲜,比客人可以影相打咭。龙虾膏煮肉、多士,睇住师父手起刀落㓥龙虾都已经值回票价。摆盘仲要好靓,外面个汁系龙虾膏煮,龙虾肉好新鲜,系爽、结实,食落系双重鲜味。鹅肝三文鱼子蒸蛋,我叫佢做富贵的蒸蛋,因为里面包含鱼子和鹅肝,普通蒸蛋摇身变成高级菜。鲍鱼海苔忌廉汁,鲍鱼好白净,食落系爽弹,配忌廉汁好西式,特别得黎又冇违和感。金萡、三文鱼子带子,表面煎香,带子最好食就系呢种全热又未熟透,又刚刚好熟既状态。鹿儿岛和牛,前面两片系薄烧牛肉,夹住有葱、蒜片,食落有层次,油脂入口,又有葱去中和吸油。后面牛肉粒就食到牛肉既嫩和香,可以配岩盐、昆布盐、蒜片一齐食,不过就咁食都已经超好食。龙虾头煲汤,头盘只龙虾头不要浪费,仲可以做左个清甜龙虾汤。食左咁多肉,食番个炒杂菜,菜系快炒,所以仲好翠绿爽口。樱花虾炒饭,虾花虾好咸香,每粒饭粒粒分明又饱满。即制铜锣烧,超市买既即食就食得多,即烧真系未食过,真系烧得好靓,啱啱金黄色又冇㶶边,食落暖笠笠,梅纳反应令人流口水。
叫左个秋田二人餐,先放一盘新鲜海鲜,比客人可以影相打咭。
龙虾膏煮肉、多士,睇住师父手起刀落㓥龙虾都已经值回票价。
龙虾头煲汤,头盘只龙虾头不要浪费,仲可以做左个清甜龙虾汤。
食左咁多肉,食番个炒杂菜,菜系快炒,所以仲好翠绿爽口。
樱花虾炒饭,虾花虾好咸香,每粒饭粒粒分明又饱满。