2019-07-06 850 浏览
有朋自远方来, 当然又系食好西嘅时间。难得带完大小朋友们逛完钟楼、星光大道, 又去完 isquare 嘅playhouse玩, 我地就决定近近地系尖咀食埋LUNCH先再继续行程!今次我地一行10个大人再加几位小朋友就拣左去咗食片皮鸭!我地叫咗一个套餐,再额外散叫咗一啲小菜,除返开大人每位都系百零蚊一个左右, 以尖沙咀区而言,价钱尚算OKAY。仲要小朋友原来有个免费嘅儿童餐添! (只限4岁式以下小朋友)其实8人餐都多野食, 不过份量唔够我地八个食肉兽食, 所以再加𩠌。8人餐包括有:松花皮蛋拌豆腐花雕醉鸡鸡丝粉皮 烤北京填鸭宋嫂鲜鱼羹金银炒鳝糊酱爆肉丝和菜戴帽古琴鸭肉炒饭而我就会特别推介以下几款系8人餐内嘅𩠌菜:1.) 鸡丝粉皮 爽口弹牙, 而且层次丰富. 有青瓜丝子鸡丝伴随, 食落口感更佳2.) 烤北京填鸭当然唔少得鸭个份啦!原来呢度会有埋师傅现身出来切鸭添架, 睇住师父一刀刀咁片只鸭都几治愈, 因为师傅真系切得好均匀。师父话呢碟系鸭胸皮,又叫一口酥。最啱就系配埋沙糖或秘制蜂蜜黄梅酱酸梅酱来食。入口松脆唔油腻。而呢碟就系戏肉 - 片皮鸭!我家小JM唔觉唔觉都食咗两件添!同平时食嘅程序都一
有朋自远方来, 当然又系食好西嘅时间。
我地就决定近近地系尖咀食埋LUNCH先再继续行程!
今次我地一行10个大人再加几位小朋友就拣左去咗食片皮鸭!

我地叫咗一个套餐,再额外散叫咗一啲小菜,

8人餐包括有:
松花皮蛋拌豆腐
花雕醉鸡
烤北京填鸭
和菜戴帽

而我就会特别推介以下几款系8人餐内嘅𩠌菜:
1.) 鸡丝粉皮

2.) 烤北京填鸭
烤北京填鸭(全)
当然唔少得鸭个份啦!
鸭胸皮「一口酥」
师父话呢碟系鸭胸皮,又叫一口酥。
最啱就系配埋沙糖或秘制蜂蜜黄梅酱酸梅酱来食。
入口松脆唔油腻。
片皮鸭
而呢碟就系戏肉 - 片皮鸭!
我家小JM唔觉唔觉都食咗两件添!
同平时食嘅程序都一样,系以饼皮将青瓜、京葱、哈蜜瓜等配料及调味加入,再慢慢包起来食!
青瓜京葱够爽脆,再加哈蜜瓜嘅清新,三者加埋又可以去除油腻感兼增加层次添!

3.) 金银炒鳝糊
金银炒鳝糊
鳝糊平时都食唔少, 但要保持银芽脆口, 鳝肉嫩滑都唔系易事.

4.) 酱爆肉丝
呢款酱爆肉丝亦系推介之一
唔止大人岩食, 就连儿童餐都一样有呢味𩠌, 不过味道系减左一半.
而出奇地, 平时少食肉嘅小JM几乎食晒。
睇来我要研一研点煮。
大人版味道够,而且肉够嫩唔老,佐饭一流!

5.) 古琴鸭肉炒饭
古琴鸭肉炒饭
炒饭够干身而唔会油腻, 仲食到淡淡嘅鸭肉香添

除咗以上呢几款心水小菜之外, 值我推荐嘅仲有呢几款:
葱烧富贵鱼
睇卖相唔多吸引? 但其实好有内涵先真。
多宝鱼骨少肉嫩,好岩长辈同小朋友食,再配埋个酸酸甜甜嘅酱汁就更开胃!

花雕醉肘子
醉鸡就食得多,醉肘子其实都系第一次。
一上枱想话相机食先,已经闻到阵阵酒香。
夏天就最啱食呢个冷盘,咬落爽口又带淡淡酒嘅香气。
最重要系猪肘子有大量胶原蛋白质,啱晒女仕们!

食饱晒当然唔少我要食甜品,我同小JM就分别拣咗腰果露同紫米露。
腰果露+紫米露

紫米露系小JM嘅飞佛, 食亲中式糖水都必点。
紫米露

但呢度嘅紫米露就有少少唔到,但食落一啲都唔差架!小主大大啖食晒咁滞,我只系食到一啖仔咁大把!

而我就紧系拣腰果露啦!
腰果露

系市面比较少见,而且腰果露亦相对较为香口。
呢度嘅腰果露细滑香浓,的确唔错。
松花皮蛋拌豆腐
花雕醉鸡
2019-06-28
鸡丝粉皮
烤北京填鸭(全)
鸭胸皮「一口酥」
片皮鸭
腰果露+紫米露