2024-12-02 356 浏览
放假同朋友嚟佐敦午膳,选了新宝广场 3 楼这间「海洋超级渔港」。酒楼去年才刚刚装修过,环境宽敞且别具雅致,特设 VIP 房,非常适合大班朋友欢聚。点了个 $238 午市自选套餐,当中包括两款点心、一份小食及粉面饭类一客。 鲍汁凤爪:凤爪大大只,炆得好入味,入口糯而不烂,腍滑鲜香,满满骨胶原,加埋垫底嘅花生一齐食,滋味又满足😋合桃叉烧酥:酥皮非常松化,内层叉烧肥瘦各半,配上顶头𠮶粒酥脆嘅合桃,入口甜中带微咸,十分可口!椒盐鱿鱼须:鱿鱼须炸得啱啱好,炸粉非常薄身,外脆内烟韧,入口香酥又唔油腻,加上份量不少,绝对系必食之选。仲有我至爱嘅生炒糯米饭,满布腊味同花生,用料十足,上台时香喷喷,米饭色泽均匀,入口粒粒分明,口感和味道都很丰富。另外仲点咗笼鸳鸯烧卖 ($9.8)  而家做紧开业 20 周年特价,非常抵食,有烧卖皇同牛肉烧卖,两款都好新鲜,大大粒,皮薄馅足,各有千秋。