2024-10-11
好耐冇去九龙塘又一城食嘢,睇完open rice 食评推介,决定试下呢一间中式点心食肆。平日中午时段到达,因要等3-4张枱,唔想企住等太耐,决定行阵先⋯13:30再排队,大概10分钟已安排坐6人大枱-卡枱(但我只有3人😂)。装修美观舒适,但坐椅太软太扁,坐到成个人好似凹咗落去咁⋯好唔舒服!茶只供应红茶、绿茶,味道几好⋯对茶冇要求。食咗8个点心,不断食,最后先记得影炸芋角。水晶虾饺:皮够薄,虾咬落爽口新鲜,好食👍🏻。叉烧包:酱汁及馅料平均,味道适中,好味。蒸凤爪:少少辣好惹味,稍为咸啲啲,都系好食嘅!鲜竹牛肉球:本人冇食,2位朋友都赞好食。潮洲蒸粉果:皮薄、馅料平均及蒸熟后粉果内仍保持到少许酱汁,好食。鸡扎:平日只选择食鱼肚,今次食晒成件,材料新鲜。鸡肉几入味,但本人味觉上喜欢清淡,感觉略为咸啲啲;其他朋友觉得鸡肉味道适中。蜂巢芋角:点餐时无为意系咪有分鸟巢芋角(有鹌鹑蛋在面)/蜂巢芋角😅⋯点心上枱时系蜂巢芋角。好多人都讲过现在好食嘅炸芋角难求!4年后嘅今日⋯好期待!细细口第一啖,再大大啖⋯身边朋友都追问味道如何,整件食晒后系失望嘅!零芋头味,外脆但内有少许实,唔知点解🤔️⋯⋯鱼翅饺:平时
茶只供应红茶、绿茶,味道几好⋯对茶冇要求。
食咗8个点心,不断食,最后先记得影炸芋角。
水晶虾饺:皮够薄,虾咬落爽口新鲜,好食👍🏻。
叉烧包:酱汁及馅料平均,味道适中,好味。
蒸凤爪:少少辣好惹味,稍为咸啲啲,都系好食嘅!
鲜竹牛肉球:本人冇食,2位朋友都赞好食。
好多人都讲过现在好食嘅炸芋角难求!4年后嘅今日⋯好期待!
细细口第一啖,再大大啖⋯
鱼翅饺:平时好少食呢款点心⋯
味道一般,没有太大惊喜。
总括来说,虾饺、叉烧包、粉果这3款点心虽然普通,但要做到皮薄馅靓,就要睇下该食肆会唔会认真处理食材,肯唔肯花心思时间去聘请真材实料嘅点心师傅喇!
至于,喺午膳时间13:30-15:30时般内,侍应们嘅服务嘅态度尚可接受,还有进步空间⋯
只不过⋯要求再攞点心纸、水壶加热水、再落单需要耐心等候,一请再请😂。