2023-02-10 111 浏览
每一个国家嘅菜式,都有佢独特嘅一面,例如日本菜追求新鲜,本地菜讲求色香味,韩国菜就讲究烹饪技巧。至于一讲到印度菜,绝对系世界上用香料最多嘅一款菜式。😋感觉就会系非常特别。将多种元素混合埋一齐,仍然可以制造到咁香咁浓郁嘅招牌菜确系佢哋一大特色。即使喺车水马龙嘅尖沙咀仍然可以寻找到唔少正宗印度菜🥳Avocado Mango Dahi Poori— 🟠相信喺印度小食里面Dahi Poori 绝对系经典嘅前菜,😋外型就系圆形、又薄又脆嘅puri 壳首先会喺顶部笃一个窿,🟠部分填充土豆泥或鹰嘴豆作为主要馅料。食之前会将酸辣酱倒入里面,而呢一款里面就包上牛油果芒果,🥑味道上微酸微甜,用嚟开胃当然系几好嘅选择🥭Tandoori Mixed Grill— 🍖呢一款精选杂锦烧烤从外表上同埋香味相就已经反映咗香料嘅重要性,🍖色泽呈现深啡色系烧烤最完美嘅颜色,而里面就有唐杜里大虾、印度烤鱼、唐杜里鸡、马来鸡和羊肉串,款款都有惊喜,🍖尤其是糖道理嘅调味令到虾同埋鸡都完全吸收晒酱料嘅精华,🍖至于比较特别嘅,当然就系印度烤鱼,搽满烧烤料,入味有口感Lamb Seekh Kebab (4pcs)— 🐑采用左新鲜腌制
Lamb Seekh Kebab (4pcs)
Avocado Mango Dahi Poori
Tandoori Mixed Grill
Lamb Seekh Kebab (4pcs)— 🐑采用左新鲜腌制嘅嫩羊肉块,再加上香草同埋姜蒜酱,咁就可以突出羊肉嘅鲜甜味,🐑而搽上姜蒜酱同时亦都逼走左本身羊天然嘅膻味,咁就食得更享受油品尝到鲜嫩嘅羊肉🐑
Paneer Tikka
Paneer Tikka— 🧀钟意食芝士嘅话就千祈唔好错过呢一款小食,用腌制香料腌制的炭烤自制奶酪块,🧀每一啖都好似豆腐嘅质感,但其实系一块块芝士🧀, 基本上同cottage cheese 都几相似, 旁边都仲有少少香料同埋柠檬咁就带返少少清新嘅感觉🧀
Truffle Butter Chicken
Truffle Butter Chicken— 🍛讲到印度菜绝对冇可能唔食咖喱, 不过通常佢哋嘅咖喱系非常浓郁,🍛同埋都充满左唔同嘅颜色,不过今次要咗嘅系比较少见嘅咖喱, 反而加入左黑松露牛油, 🍛而里面就系鲜嫩无比嘅烤鸡块,再加上五香洋葱酱同埋黑松露牛油,颜色上就系正宗嘅黄咖喱颜色,非常浓郁,🍛而且加入左黑松露令到鲜味更提升几倍,鸡肉故知然系几滑,啲咖喱汁就千祈唔好浪费可以配饭或者配印度烤饼🫓
Truffle Butter Chicken
Rose Lassi— 🍹最后饮品就绝对系要印度正宗嘅Lassi , 同奶昔或者乳酪都好相似,🍹平时见得多嘅一定系芒果口味,而呢一间餐厅亦都提供左玫瑰嘅味道,🌹非常特别,就好似有花香感觉,无论食乳酪定系饮奶昔都极少遇到带有花香,🌹所以亦都系一个值得推荐嘅正宗印度饮品🌹
Rose Lassi
爵乐印度餐厅 (尖沙咀)
尖沙咀北京道12A号太子集团中心5楼
2023-01-28
Lamb Seekh Kebab (4pcs)
Avocado Mango Dahi Poori
Rose Lassi