2024-04-11
呢间系香港少数有自助餐嘅印度餐厅。前菜、主食、甜品都一应俱全,口味仲好正宗。自助餐会包每人一杯饮品,可以拣lassi。当日嘅食客以香港人为主,餐厅员工嘅英文都非常之好。✨Pani puri呢款系印度出名嘅街头美食,佢系用脆球盛起汁水。感觉上主要系青柠𠮶种酸味,好易入口,开胃油清新。虽然平时食开嘅汁水系橙红色,但系原来呢款青绿色嘅版本味道都系一样。✨Samosa饱满嘅咖喱角卖相吸引,咬开系粉腍嘅薯仔同埋其他蔬菜,咖哩味道非常香。不过佢比较饱肚,食自助餐嘅话唔建议食太多🤣。✨Chicken tikka喺唔同嘅印度餐厅食过,呢度嘅烤鸡比较软熟同埋多肉汁,一食就知系鸡髀肉。✨Goan fish curry呢款咖喱味道温和,最特别之处系佢嘅芫荽味道特别浓郁,适合每一个芫荽控🤣。✨Palak paneer呢度嘅菠菜咖喱系正宗印度餐厅嘅水准,幼滑香浓。佢嘅芝士偏向淡,比较易入口。✨Butter chicken质地特别幼滑,有微微蕃茄酸味几开胃。鸡肉同chicken tikka都系咁嫩滑。✨Delhi golgappa shot脆脆面加埋罗望子酱、薄荷酱、乳酪,仲有新鲜嘅番石榴肉做点缀。望落去一大堆酱
✨Pani puri
✨Samosa
✨Chicken tikka
✨Goan fish curry
✨Palak paneer
✨Butter chicken
✨Delhi golgappa shot
脆脆面加埋罗望子酱、薄荷酱、乳酪,仲有新鲜嘅番石榴肉做点缀。望落去一大堆酱,但系食落去清新到不得了,微微酸好解腻。
✨Dosa
薄饼一边系脆一边系松软,本身味道甜甜地,夹住用咖喱煮过嘅薯仔,唔使蘸汁都够味。
✨Garlic naan
口感松软,蒜香唔算重。我钟意佢有少少油份嘅湿润。
✨Biryani
有少少香料味嘅印度米饭,配咖喱食就最啱。