2021-06-03 251 浏览
今次又同朋友黎到尖沙咀厚福街既元祖沾面。其实之前自己已经食过两次,都觉得唔错。今次再次帮衬,一于把心一横,试下佢既招牌沾面啦!店铺虽然唔算阔落,但对客人都算照顾周到。员工好Nice,而且佢地每个座位下面都有个篮用来装随身物品,真系好贴心!要知道地方浅窄既面店,成日冇位摆背囊摆手袋摆外套,摆椅背后又惊阻到人,放大腿上又怕食食下面比汤汁整污糟。店家识善用凳底既空间储物,值得赞赏。仲有个几得意既位系点左菜后店员比左个沙漏我地,原来系20分钟内上唔到菜既话可以全单九折。可见呢个面店都对自己既服务水准有要求,会尽量避免拖单漏单,咁当然我地食六点几果段时间算早,店内未满晒,所以叫左野食后个沙漏未滴到一半就黎晒D野食啦 ~有大食大,我当然系点左佢招牌既「极上芝士蟹黄沾面」($148) 啦!碗沾面面质尚可,唔会太腍,而日式叉烧、笋干等配料都系基本,重点系佢个芝士酱汤真系浓郁!酱入面仲有足料蟹肉丝同蟹黄,而且仲有海胆,加上啖啖蟹味,真系不得了。每夹一住面沾一下汁,都系超邪恶既食法。加上店家好似仲嫌唔够咁,另外埋个芝士焗蟹盖添。一啖沾面,捞D蟹籽,再一啖芝士蟹盖,尽享芝士既香同埋蟹黄蟹膏既鲜,所谓「极上」

有大食大,我当然系点左佢招牌既「极上芝士蟹黄沾面」($148) 啦!碗沾面面质尚可,唔会太腍,而日式叉烧、笋干等配料都系基本,重点系佢个芝士酱汤真系浓郁!酱入面仲有足料蟹肉丝同蟹黄,而且仲有海胆,加上啖啖蟹味,真系不得了。每夹一住面沾一下汁,都系超邪恶既食法。加上店家好似仲嫌唔够咁,另外埋个芝士焗蟹盖添。一啖沾面,捞D蟹籽,再一啖芝士蟹盖,尽享芝士既香同埋蟹黄蟹膏既鲜,所谓「极上」,完全系无花无假既味之飨宴!

而朋友就叫左个「黑蒜豚骨叉烧拉面」($ 98),我试左少少个面汤,都香浓既。但系咁邪恶既芝士蟹黄沾面面前,都无办法试清楚啦呵呵~

绝对系厚福街香港人必食推介!