餐厅: Amitie Kitchen
资讯:

今日去咗尖沙咀sogo作最后冲刺,买完战利品当然要揾个好地方黎食饭休息下,喺尖沙咀揾嘢食一定唔少得厚福街,今晚就去咗Amitie Kitchen!一上到去,因为时间尚早未有太多客人,餐厅装修比较简朴,有部份窗口位,景观都算开扬,记得预早订位。面包篮、是日餐汤,上appetizers 前,先上咗面包篮,Amitie嘅面包篮有三款面包,包括牛角酥、面包条同竹炭包,配上牛油、士多啤梨果酱,个人最钟意牛角酥,烘得又脆又香!餐汤嘅蕃茄同牛腩完美平衡,浓到想用嚟送饭!吞拿鱼他他伴日式芝麻酱 吞拿鱼蓉加上紫洋葱,感觉好清爽,旁边嘅沙律菜就淋上芝麻酱,好易入口。香煎纽西兰鳕鱼柳鲜果沙律伴青苹果柑桔油醋汁($128)各种生果同菜混合而成嘅沙律,配上清新嘅柑桔油醋汁,又酸又甜好开胃!鳕鱼柳表面焦香肉好滑嫩,仲要切好一口size,超贴心!炸蚝二重奏意大利面(dinner set $208)香脆炸蚝配上蚝香酱汁煮成嘅意粉,双重蚝味非常惹味! 意大利面嘅熟度亦非常好,弹牙又唔过硬。法式橙酒煮班戟($58)Crepe Suzette唔系周围都揾到,系一道非常有诚意嘅甜品,两片煎好嘅班戟吸收哂糖、牛油、橙汁、橙皮丝

面包篮

吞拿鱼他他伴日式芝麻酱

香煎纽西兰鳕鱼柳鲜果沙律伴青苹果柑桔油醋汁

炸蚝二重奏意大利面

法式橙酒煮班戟($58)Crepe Suzette唔系周围都揾到,系一道非常有诚意嘅甜品,两片煎好嘅班戟吸收哂糖、牛油、橙汁、橙皮丝同最重要嘅橙酒,虽然无点火,但加上一球云呢拿雪糕,crepé香香软软又冰火嘅感觉非常好!
法式橙酒煮班戟

是日餐汤